Vi mistænker folk, der arbejder hjemme: Han har nok bare støvsuget

Vi elsker at tage en hjemmearbejdsdag. Ifølge Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse arbejdede 709.000 danskere hjemmefra mindst én gang i løbet af en fire ugers periode i 2015. Men det kan give problemer.
- Hvis man ikke synes, en opgave er løst rigtigt, kan man have tendens til at tillægge 'den usynlige' nogle negative egenskaber såsom, at det er nok også fordi, han bare har støvsuget i stedet for at arbejde, siger Peter Holdt Christensen.
- Hvis man ikke synes, en opgave er løst rigtigt, kan man have tendens til at tillægge 'den usynlige' nogle negative egenskaber såsom, at det er nok også fordi, han bare har støvsuget i stedet for at arbejde, siger Peter Holdt Christensen. Foto: Iris/Scanpix

De seneste år har andelen af hjemmearbejdende danskere ligget stabilt højt, og det er både arbejdsgiverne og de ansatte glade for. Chefen fordi produktiviteten øges. Medarbejderen fordi det giver ro og fleksibilitet.

Men eksperter siger til Ugebrevet A4, at der også er ulemper ved den i dag meget udbredte arbejdsform: For meget arbejde på distancen kan føre til social og faglig isolation. Det påpeger blandt andre Peter Holdt Christensen, lektor på Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på CBS.

Han har gransket europæisk og amerikansk forskning om distancearbejde og siger, at det er et faktum, at vi har flere forkerte forestillinger og fordomme om mennesker, som vi ikke fysisk er i nærheden af. Forskerne taler ligefrem om en 'usynligheds-problematik':

- Det, at jeg kan se dig fysisk på den anden side af skrivebordet, det giver en meget ren oplevelse af, at du virkelig arbejder hårdt. Vi fastholder implicit ideen om, at det er, når mennesker er til stede, at de bidrager med en ordentlig arbejdsindsats, siger Peter Holdt Christensen til Ugebrevet A4.

'Usynlighedsproblematikken' kan have betydning næste gang, der skal træffes en beslutning om, hvem der skal med på et konkret projekt eller forfremmes.

- Så er det ikke den mest usynlige, men hende som oftest er fysisk tilstede, der får anerkendelsen, siger Peter Holdt Christensen.

Mistillid til kollegaen

På samme måde kan du som 'usynlig medarbejder' blive ramt, hvis noget er gået galt.

- Hvis man ikke synes, en opgave er løst rigtigt, kan man have tendens til at tillægge 'den usynlige' nogle negative egenskaber såsom, at det er nok også fordi, han bare har støvsuget i stedet for at arbejde, siger Peter Holdt Christensen.

Psykolog og arbejdsmiljøforsker hos TeamArbejdsliv Karen Albertsen kan dog se mange fordele ved hjemmearbejdsdage:

- Hjemmearbejde er forbundet med stor fleksibilitet for lønmodtageren og muliggør, at man kan få arbejde og familieliv til at harmonere, ligesom man jo også kan have brug for retræte og koncentration til at løse en større opgave, siger hun til Ugebrevet A4.

Ufatteligt regeltyranni

Michael Uhrenholt, rådgiver og teamchef hos Ledernes Hovedorganisation, har erfaringer med hjemmearbejde både som rådgiver, som chef og som ansat.

Han siger:

- Det gamle ordsprog 'ude af øje, ude af sind,' det gælder faktisk. Det er ikke noget, man selv ønsker at tænke, og man kan godt se på planen, at den og den kollega arbejder hjemme, og at der bliver leveret noget. Alligevel er det ikke det samme som at se, at folk er en del af flokken og rent fysisk laver noget, det anerkender man faktisk på en anden måde.

Som leder er man dog nødt til at indstille sig på at være tillidsfuld, hvis ordninger om hjemmearbejde skal fungere, siger han til Ugebrevet A4.

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.