Vi kræver svar, Neergaard! 876 syge og pårørende vil i dialog
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) præsenterer det moderne kontanthjælpsloft i november sidste år sammen md Joachim B. Olsen Liberal Alliance og Bent Bøgsted (DF). Foto: Arkiv/Søren Bidstrup/Scanpix
Syge og pårørende kræver svar på 16 spørgsmål om den nye kontanthjælpslovgivning til Beskæftigelsesministeren forud før høring i morgen

16 spørgsmål om kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen er i dag landet på beskæftigelsesministeren Jørgen Neergaard Larsens skrivebord sammen med 876 underskrifter.

Underskriftindsamlingen med spørgsmålene er sendt til Jørn Nergaard Larsen (V) op til en åben høring i Folketinget i morgen, torsdag, om kontanthjælpsloftet.

Folkene bag underskriftindsamlingen siger, der er en stor gruppe borgere, som er meget bekymrede for konsekvenserne af det såkaldt moderne kontanthjælpsloft og 225-timersreglen.

- Blandt de mange syge på kontanthjælp er der en stor nervøsitet for, hvad den nye lovgivning kommer til at betyde. Der er så stor usikkerhed om, hvad den indeholder, og vi har ikke kunnet få nogen svar indtil nu, siger Christian Danvill, som er en af de fire initiativtagere bag henvendelsen til ministeren.

Spørgerne kræver svar på 16 konkrete spørgsmål om muligheden for at få billigere boliger, for retten til ferie og for hensynet til børnenes tarv.

- Man kan sige, det er et opmærksomhedsbrev til politikerne. Vi spørger, om de har tænkt det her ordentligt igennem, forklarer Christian Danvill.

Læs brevet her

Ved høringen i morgen på Christiansborg vil eksperter og interesseorganisationer fremlægge deres viden om og holdninger til regeringens planer om at indføre det moderne kontanthjælpsloft.

Tvivl om retten til ferie 

Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative står bag kontanthjælpsloftet, der skal gøre det mere attraktivt at komme i arbejde ved at sikre, at de sociale ydelser er mærkbart lavere end indtægten ved at arbejde.

Det kommer primært til at ramme kontanthjælpsmodtagere med børn. Sammen med loftet for ydelserne følger et krav om, at kontanthjælpsmodtagere skal have 225 timers lønnet arbejde om året.

Et krav, som også gælder de kontanthjælpsmodtagere, der ikke er vurderet klar til at tage et arbejde for eksempel på grund af sygdom. Medmindre de personligt får lov at blive fritaget.

- Hvad sker der, når man sender syge ud at arbejde? Skal man afbryde sin arbejdsprøvning eller behandling for at tage job? Det kræver 12 måneder på kontanthjælp i træk at få ret til ferie. Hvis man så arbejder seks uger i træk, ryger ferieretten så? Der er så meget, de ikke har svaret på, siger Christian Danvill.