Veteran dræbte forældrene: Min bror fik ikke hjælp
Thomas Kragh mener ikke, at hans lillebror Lars Kragh fik den rette hjælp til sine krigstraumer. Foto: Scanpix, Sofie Mathiassen
Veteranen Lars Kragh fik ikke den rette hjælp i behandlingssystemet, mener hans bror Thomas Kragh. Han mener, at svigtet endte med at koste deres forældre livet.

I sommeren 2016 stod Thomas Kragh midt i en frygtelig tragedie. 

Hans lillebror, krigsveteranen Lars Kragh, slog deres fælles forældre ihjel med en økse og kørte i flere dage rundt med ligene i forældrenes bil.

Nu fortæller Thomas Kragh til Berlingske, hvordan det kunne ende så galt for hans bror, der i dag er erklæret sindssyg med en kronisk paranoid psykose og sandsynligvis også lider af skizofreni.     

Verden blev allerede svær at være i for Lars Kragh, efter han blev udsendt som oversergent til Kosovo og Bosnien i slutningen af 90'erne.

Da han kom hjem, fik han ikke den nødvendige hjælp til at håndtere sine krigstraumer, mener Thomas Kragh. Og han er ellers ikke i tvivl om, at tiden som udsendt satte sine spor hos broderen, der både så børn og vokse blive skudt.  

- Når jeg tænker på de historier, Lars har fortalt, får jeg helt gåsehud, siger han til Berlingske. 

Tre ofre

Thomas Kragh var i Bilka med sin familie, da han modtog et opkald fra politiet. Det skete tirsdag d. 12. juli 2016.

Da han kom frem til Politigården i Aarhus, blev hans værste anelser bekræftet. 

Forældrene, der havde været meldt savnet i nogle dage, var blevet fundet. De var blevet dræbt af deres psykisk syge søn Lars Kragh.

Samme dag sagde en af Thomas Kraghs venner til ham, at broderen burde hænges og skydes. Men det var slet ikke sådan, at Thomas Kragh havde det.

I hans øjne var broderen et offer ligesom forældrene. Det forstod vennen også godt, når han forklarede ham det.  

- Det kunne han godt indse. Det kan enhver, der har hørt historien, siger han. 

Dårlige oplevelser på arbejdsmarkedet

De to brødre var vokset op i et parcelhuskvarter i den midtjyske by Låsby. Lars Kragh var spejder og havde mange venner. Han kom i lære som finmekaniker og aftjente siden sin værnepligt. 

Efter udsendelserne som oversergent stiftede Lars Kragh familie og havde forskellige job.

Men frem mod 2010 fik han det dårligere og dårligere blandt andet fordi, han havde flere dårlige oplevelser på arbejdsmarkedet og blev forladt af sin kæreste, han havde to døtre med.

Langsomt isolerede Lars Kragh sig mere og mere i sit sommerhus, fortæller Thomas Kragh til avisen. 

I nogle dage var han indlagt på Randers Sygehus' psykiatriske afdeling.

Men han følte sig misforstået af personalet og bagefter afbrød han også kontakten med lokalpsykiatrien. Senere stoppede han også med at tage sin antipsykotiske og -depressive medicin.       

Tvangsindlagt

Forældrene var desperate for at hjælpe deres søn og kontaktede Livlinen under soldaterforeningen HKKF.

I 2011 kontaktede familien også Veterancenteret. Men de følte ikke, at centeret tilbød Lars Kragh den rette hjælp, forklarer broderen til Berlingske. 

Situationen blev forværret i 2014, hvor Lars Kragh blev tvangsindlagt af seks kampklædte betjente.

Thomas Kragh fortæller til Berlingske, at den voldsomme episode med betjentene blev så afgørende, at den muligvis kan have været forældrenes dødsdom.

Efter drabet på forældrene blev Lars Kragh idømt en tidsubestemt behandlingsdom.

Tirsdag aften viser DR1 en dokumentar om familien Kragh.