Venstre-politikere: Vi får flere borgmester-poster

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) møder i weekenden sit Venstre-bagland i Vejle. Her skal blandt andet lægges planer for det forestående kommunalvalg i november. (Foto: Foto: Nils Meilvang/arkiv/Scanpix)

Lavere meningsmålinger og et parløb mellem S og DF presser Venstre før kommunalvalget i november.

Alle marginaler faldt ud til vores fordel, sidst der var kommunalvalg.

Med den linje har Venstres ledelse gennem et stykke tid forsøgt at forberede såvel partiets bagland som offentligheden i al almindelighed på, at det kommende kommunalvalg i november måske ikke ender med fremgang for partiet.

For ved sidste valg blev Venstre nemlig det klart største borgmesterparti. 48 borgmesterkæder sikrede Lars Løkke Rasmussens tropper sig. Og det skyldtes i vid udstrækning en heldig hånd i de konstitueringer, der efter valget afgør, hvem der bliver borgmester.

Men selv om Venstre faktisk er dykket i de landspolitiske meningsmålinger siden 2013, hvilket erfaringsmæssigt har en vis afsmittende virkning på de kommunale resultater, så er mange lokale Venstre-politikere optimister.

En af dem er Anders Buhl-Christensen, der sidder i kommunalbestyrelsen i Randers.

- Jeg tror, at vi får et bedre valg, end vi kunne frygte. Sidst frygtede vi, at alle historierne omkring Lars Løkke Rasmussen kunne skade os, men det gik jo alligevel, siger han.

- Og jeg synes faktisk, at vi har en statsminister, der har klaret sig ret godt. Og det kan måske hjælpe en lille smule i den rigtige retning.

I weekenden samles Venstre-folk fra hele landet til landsmøde i Vejle. Her er det kommende kommunalvalg det absolutte hovedtema.

Derfor har Ritzau forud for landsmødet sendt et spørgeskema rundt til 870 kommuneforeningsformænd, kommunalbestyrelsesmedlemmer og regionsrådsmedlemmer.

260 af dem har svaret. Og selv om undersøgelsen ikke er repræsentativ giver den et fingerpeg om, hvad Venstre-baglandet tænker. Af de 260, der har svaret, forventer de 135, at Venstre kan få lige så mange borgmesterposter denne gang som ved valget i 2013.

Det er, til trods for at det ikke kun er den landspolitiske modvind, der taler imod et godt valg for Venstre.

Fra partitoppen i såvel Socialdemokratiet som Dansk Folkeparti er der udgået klare signaler om, at det kan være en fordel for de to partier at gå sammen lokalt.

Det vil kunne koste Venstre borgmesterposter, da DF ofte har peget på en venstremand.

- Jeg tror, der bliver flere steder, hvor DF'ere går ind og støtter en S-borgmester. Fordi de måske tror, de kan få mere af deres værdipolitik igennem, siger Dan Riise, kommunalbestyrelsesmedlem fra Hillerød.

/ritzau/