Nu skal det igen være muligt at forske i thoriums-teknologier, der er en videreudvikling af atomkraft.
Siden 1985 har det ellers været bandlyst for danske forskere at arbejde med atomkraft. Men det åbner den nye trekløver-regering op for, fremgår det af det nye regeringsgrundlag.
Da Liberal Alliance i maj fremsatte et forslag om at tillade forskning i thorium, var der ellers ikke opbakning fra Venstre. Partiet nedstemte forslaget.
Men Venstres kovending glæder Liberal Alliances forsyningsordfører, Villum Christensen. Han er glad for, at barrierer for forskning i thoriumbaserede teknologier nu skal fjernes.
- Det er essensen af det beslutningsforslag, jeg lavede, hvor næsten alle partier stemte det ned inklusiv Venstre. Så jeg går ud fra, at der nu må være fri bane for, at forslaget skal genfremsættes, siger han til Avisen.dk.
V: Man har altid kunne forske frit
Selvom Venstre stemte imod forslaget fra Liberal Alliance om at lade forskning i thoriumbaserede teknologier få samme vilkår som den øvrige forskning, har partiet ikke ændret kurs. Sådan siger Venstres energiordfører Thomas Danielsen.
- Vi har ikke haft problem med, at man har kunne forske i det. Nu præciserer vi bare, at man kan, for der har været tvivl omkring, om man mener, man kan få lov at forske i det, siger han.
Men i maj stemte I jo imod LA's forslag?
- Vi har den holdning, at der, hvor vi fra statens side af skal prioritere økonomiske midler til forskning, skal det som udgangspunkt være teknologier, vi selv ønsker at fremme. Men det er jo ikke sådan, at vi har sagt, at man slet ikke må forske i thorium, fastslår Thomas Danielsen (V).
Imod atomkraft, men ikke thorium
Venstres energiordfører har dog tidligere taget skarp afstand over for at forske og udvikle atomkraftteknologi i Danmark.
- Forskningsmidler skal understøtte den grønne omstilling herhjemme. Man ønsker politisk ikke atomkraft i landet, derfor figurerer atomkraft ikke på Danmarks politiske dagsorden. Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at et flertal af partier vil ændre det. Vi har ikke planer om at tilføre midler til atomkraftteknologi i Venstre, sagde Thomas Danielsen (V) til Ingeniøren for et år siden.
Men han har ikke skiftet mening, for dengang udtalte han sig om atomkraft, forklarer han.
Men thorium er vel en videreudvikling af atomkraft?
- Ja, lige præcis, så det er jo ikke atomkraft, man taler om. Det er et meget specifikt hjørne, siger han.
Nervøse uden grund
De fleste partier var imod forslaget om thorium, fordi mange mennesker bliver forskrækket, blot de hører ordet atomkraft, mener Villum Christensen (LA).
Men angsten er irrationel, fastslår han.
- De nye atomkraftværker er en anden type værk end de tidligere. Det er nogle helt andre systemer. De kan ikke sprænge i luften. Der er nogle helt andre sikkerhedsting omkring thorium. Det er mere den der følelsesmæssige ting rundt om det, der har været blokerende, siger han.
"Intet marked for det herhjemme"
I Dansk Energi er man grundlæggende glad for, at man nu prioriterer energiforskning og giver tilladelse til forskning i thorium.
- Thorium-teknologi er en videreudvikling af atomkraften, og der er flere fordele ved atomkraft, da der ikke er nogen CO2-udledning. Det forklarer Jørgen S. Christensen, der er forsknings- og teknologidirektør i Dansk Energi.
Men Jørgen S. Christensen har svært ved at se et marked for thorium i Danmark. Af samme grund vurderer han, at det også forskningsmæssigt er en svær teknologi at komme videre med.
- Principielt har vi ikke noget imod atomkraft i Dansk Energi, men virkeligheden er bare, at vi har svært ved at se det ind i det danske energisystem, for vi har allerede investeret store mængder i vedvarende energi, og de to teknologier spiller ikke særlig godt sammen, påpeger Jørgen S. Christensen.
Villum Christensen (LA) mener da også, at der først og fremmest er behov for, at man bliver klogere på thorium.
- Vi starter jo ikke med at sige, at vi skal bygge et værk lige ude på marken, men det, at vi kan fastholde kompetencerne i landet, og alt hvad der hører til omkring sådan en teknologi, er vigtigt.