Venstre: Danmark kunne ikke nå at købe ny vaccine

Sundhedsordfører for Venstre, Jane Heitmann, fortæller, at man ikke købte en ny vaccine tilbage i december, fordi det ikke kunne nås. (Foto: Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix)

Danmark blev i december opfordret til at købe en ny og bedre influenzavaccine, men vi har stadig den gamle.

Det var i december ikke muligt at nå at købe en ny anbefalet vaccine tids nok til næste influenzasæson.

Sådan lyder det fra Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, efter at det er kommet frem, at Danmark har fravalgt at købe en ny og mere dækkende vaccine:

- På det tidspunkt havde vi købt vacciner ind. Vi kunne ikke nå at lave et nyt udbud på den rigtige side af influenzaepidemien, siger hun til Ritzau.

Europæiske sundhedsmyndigheder opfordrede ellers i december EU-landene til at købe den nye vaccine. Det skriver Politiken.

EU-landene blev ifølge avisen opfordret af de europæiske sundhedsmyndigheder til at at købe en ny vaccine, der dækker mod såkaldt B-virus.

- EU-medlemslandene bør overveje at øge tilgængeligheden og brugen af den firvalente vaccine i deres lande til næste sæson, skriver EU-organet ECDC ifølge Politiken.

Både Finland og store dele af Sverige har indkøbt den nye vaccine.

Ifølge avisen ville mange af dem, der er ramt af influenza, kunne have undgået sygdomme, hvis den nye vaccine var brugt.

Det kommer bag på Dansk Folkepartis Liselott Blixt, at man ikke købte den nye vaccine.

- Det undrer mig, at man ikke har taget den influenzavaccine, der er anbefalet. Og jeg mener da også, at vi skulle have haft den, så man var dækket bedre, siger politikeren, der er formand for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

Venstre-ordføreren mener dog ikke, at det var muligt at købe den nye vaccine.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at man har været inde og se på, hvad mulighederne var. Men der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi naturligvis har en ambition om at få købt de rigtige vacciner, siger Jane Heitmann.

Samme melding kommer fra Statens Serum Institut (SSI), der heller ikke mener, at vaccinen kan nå at blive bestilt, skriver Politiken. Desuden mener SSI heller ikke, at det er nødvendigt at skifte vaccinen ud.

SSI understreger også, at et væsentligt argument er, at vaccinen ikke har været markedsført i en udgave, der passer til det danske vaccinationsprogram.

Den er netop først blevet markedsført.

Det næste vaccinekøb skal foretages til efteråret og vil gælde for sæsonen 2019-2020.

/ritzau/