Venezuela udskyder præsidentvalg til 20. maj efter boykot

Et præsidentvalg i Venezuela var planlagt til 22. april, men nu er det udskudt, oplyser valgkommission.
Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, regnes som en næsten sikker vinder af det kommende præsidentvalg. Valget er udskudt til maj, efter at oppositionen havde sagt, at den ville boykotte det.
Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, regnes som en næsten sikker vinder af det kommende præsidentvalg. Valget er udskudt til maj, efter at oppositionen havde sagt, at den ville boykotte det. Foto: Gilbert Bellamy/Reuters

Efter oppositionens boykot af det kommende præsidentvalg i Venezuela er valget blevet udskudt en måned.

Det skal således afholdes søndag 20. maj, meddeler landets valgkommission torsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Beslutningen er led i en aftale med oppositionen.

Ved valget søger præsident Nicolás Maduro yderligere seks år på posten.

Den uventede melding om valg har skabt politisk uro i det sydamerikanske land.

I januar meddelte Venezuelas forfatningsforsamling, at præsidentvalget skulle finde sted søndag 22. april. Det er længe før, man normalt afholder valg i Venezuela mod slutningen af året.

Meddelelsen kom, efter at forhandlinger mellem den venstreorienterede regering og oppositionen var brudt sammen.

Dernæst meddelte Venezuelas største oppositionsalliance, Mesa de la Unidad Democrática (MUD), 21. februar, at den ville boykotte valget.

- Den (regeringen, red.) foregiver at have en legitimitet, som den ikke har. Og midt i det hele lider venezuelanerne, oplyste MUD i en erklæring ifølge nyhedsbureauet dpa.

Alliancen meddelte videre, at den kun vil deltage i valget, hvis det bliver åbent og samtidig overvåget af internationale observatører.

- Hvis betingelserne er opfyldt, er vi villige til at deltage, sagde oppositionsleder Angel Oropeza på et pressemøde ifølge nyhedsbureauet AP.

Maduro sagde i første omgang, at man ville afholde valget uden oppositionen. Men nu har man tilsyneladende fundet en aftale med oppositionen.

Maduro anses for at være næsten sikker på at genvinde præsidentposten.

Flere oppositionspolitikere er blevet fængslet, og nogle er rejst i eksil. Andre har fået forbud mod at stille op.

Venezuela befinder sig i en dyb krise. Krisen skyldes blandt andet faldende oliepriser. En voldsom inflation og korruption har også medvirket til den elendige økonomi, som plager venezuelanerne.

Op til 79 procent af befolkningen oplyser, at de har spist mindre, end de plejer i løbet af de seneste tre måneder, da de ikke har haft råd til at købe mad. 61 procent fortæller, at de går sultne i seng.

Det viser en national undersøgelse af levevilkår, der blev offentliggjort i slutningen af februar, som nyhedsbureauet AP viderebragte.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.