Varslet strejke i Skat: Borgere kommer ikke at kunne få fat i os
Det kommer til at blive meget svært for borgere og virksomheder at få hjælp fra SKAT, når strejken går i gang. Foto: Privatfoto og Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
HK Stat, der blandt har en masse skattemedarbejdere som medlemmer, har efter sammenbruddet i overenskomstforhandlingerne valgt at sætte deres medlemmer til strejke. Det kommer til at have enorm betydning for indgangen til Skat.

Skat bliver ligesom mange andre offentlige institutioner ramt af den strejke, der netop er varslet. Ifølge formand for Landsklubben HK Skat, Ulla Fabricius, kommer strejken til at betyde, at borgere og virksomheders mulighed for at komme i kontakt med SKAT bliver meget begrænset.

- Konsekvensen bliver, at borgere og virksomheder ikke kan få fat i Skat, hvis man har problemer eller brug for hjælp. Det kan man ikke, fordi HK Stat har valgt at udtage dem, der sidder med borgerkontakten, til strejke, siger hun til Avisen.dk.

Der kommer stadig til at sidde nogle ved telefonerne, men de kommer ikke nødvendigvis til at kunne hjælpe.

- Der vil komme til at sidde nogle tjenestemænd tilbage, der overtager kontakten så meget som muligt, men de er jo ikke så mange og vil ikke nødvendigvis kunne hjælpe med det, der bliver henvendt om, siger Ulla Fabricius.

Hos SKAT kommer cirka 500 af HK Stats medlemmer til at strejke.

Flere områder rammes

Udover den begrænsede indgang til SKAT er en anden konsekvens af strejken, at man har valgt at tage ansatte ud, der sidder med eIndkomst. Det er det system, der løbende tager sig af at holde øje med løn, pension og andre former for indkomst.

- Det betyder, at man for eksempel ikke kan få hjælp til at rette sin årsopgørelse, hvis arbejdsgiveren har indberettet forkerte tal for ens løn, siger Ulla Fabricius.

Der kommer også til at mangle medarbejdere i udlandsafdelingen, som tager sig af de udlændinge, der tager til Danmark, og de danskere, der rejser til og bosætter sig i udlandet. Til sidst peger Ulla Fabricius også på, at borgere kan risikere, at deres sag hos SKAT bliver sat i bero. En masse genoptagelsessager vil for eksempel ikke blive behandlet under strejken.

Strejken er jo ikke optimal

Ulla Fabricius understreger, at der jo ikke er nogen, der er glade for strejken. Alle parter ønsker, at strejken kan undgås, men hun understreger samtidig, at den kan blive nødvendig.

- Os, der er ramt af strejken, synes jo, det er ærgerligt, at vi bliver nødt til at strejke, for vi håber jo på, at forhandlingerne kan lande på en stigning i reallønnen, siger hun.

Mange fagforeninger for offentligt ansatte understreger, at de holdt igen med lønkrav under krisen. Nu er Danmark ude af krisen og i økonomisk opsving, som de offentligt ansatte også gerne vil have del i. Det, synes Ulla Fabricius, også er mest fair.

- Vi synes jo, at det arbejde, vi laver, er lige så vigtigt som det, alle andre laver, siger hun.