Vælgere vil have et nyt højreparti: Stram op!
Kort efter angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo svarede 13 procent af danskerne i en måling, at de mener, der er behov for et nyt højrefløjsparti i Danmark med en endnu strammere udlændingepolitik end DF. Scanpix, arkiv: Joel Saget
13 procent af vælgerne vil have en strammere udlændingepolitik end den, Dansk Folkeparti står for. Tallene er indsamlet dagen efter angrebet på Charlie Hebdo.

Dansk Folkepartis indvandrerpolitik er ikke længere stram nok for en del af danskerne. Knap 13 pct. svarer i en måling foretaget af Wilke for Jyllands-Posten, at de "savner et parti, der har en strammere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti".

I blå blok er det 19,5 pct., der efterspørger sådan et parti, og 21 pct. anfører her, at de vil overveje at stemme på et "nationalkonservativt parti til højre for Dansk Folkeparti med stop for indvandring som hovedemne".

Tallene er indsamlet i dagene efter angrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo, og det kan forklare dele af den forholdsvis markante efterlysning, men det forklarer ikke det hele, mener eksperter.

Forskerne er overraskede og havde ikke regnet med, at der fandtes folkelig opbakning til en udlændingepolitik strammere end Dansk Folkepartis, men partiets eksplicit midtsøgende stil, der ellers er blevet brugt til at forklare partiets store fremgang i meningsmålingerne, har tilsyneladende også haft sin pris.

"Det overrasker mig virkelig. Der har været en antagelse om, at der ikke har været plads til højre for Dansk Folkeparti - det har jeg også selv sagt - men dette viser jo, at det er der," siger Chris Holmsted Larsen, der forsker i politisk ekstremisme i Danmark.

I DF ryster man ikke på hånden, hvis man spørger næstformand Søren Espersen:

"Vi er, som vi er, og gør det, vi gør. Hvis der nogen, der ikke synes om det, må de jo stemme på et andet parti. Jeg kan slet ikke se, hvorfor jeg overhovedet skulle have en mening om det."