V-ordfører: Forbud mod lattergaspatroner er ikke vejen frem

PLUS Stadig flere unge misbruger lattergas (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Flere og flere unge bruger lattergaspatroner som rusmiddel, hvilket kan være livsfarligt.

Socialdemokratiet ønsker at forbyde salget at lattergaspatroner til unge under 18 år for at komme et stigende misbrug blandt unge til livs.

Det afviser Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann.

- Vi har allerede et forbud mod salg af patronerne i beruselsesøjemed. Butikkerne skal blot respektere forbuddet, siger hun.

- Det vil også give en udfordring til de unge, der bare vil hjem og have belgiske vafler med flødeskum, siger Jane Heitmann.

Regeringen skal i stedet være bedre til at oplyse både unge og forældre om faren ved at bruge lattergaspatroner, mener Venstres sundhedsordfører.

- Jeg tror ikke, hverken forældre eller unge ved, hvor dødeligt det er. Så kom nu på banen, forældre, og fortæl de unge, hvor farligt det er, siger Jane Heitmann, der oplyser, at Sundhedsstyrelsen vil udsende flere informationsmaterialer til foråret.

Derudover nævner Jane Heitmann, at der skal mængdebegrænsninger på salget af patroner i butikker.

Venstres udmelding kommer, efter at Socialdemokratiet mandag præsenterede et forslag om at indføre pant på lattergaspatroner for at komme det stigende misbrug blandt unge til livs.

- Vi ville allerhelst forbyde salget til unge under 18 år. Men hvis der kommer pant på, vil det komme væk fra gaderne. Dermed fjerner vi et signal til de unge om, at det er almindeligt og ufarligt at bruge, siger Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen.

Den løsning afviser Venstre ikke, men vil lytte til forslaget internt i partiet.

Jane Heitmann oplyser dog, at et pantsystem kan skabe et signal om, at det er i orden at bruge lattergaspatroner.

- En pantsystem kan være en legalisering af, at det er i orden at købe 25 patroner, og der skal vi ikke hen. Men vi lytter til alle forslag, siger Jane Heitmann.

Den kritik giver Christian Rabjerg Madsen ikke meget for.

- Kritikken fra V klinger hult, fordi de blokerer for, at vi kan forbyde salget til unge under 18 år. Det legaliserer ikke brugen, men fjerner det fra gaderne. Det er godt for de unges sundhed og for miljøet, siger han.

Lattergaspatroner kan købes i kiosker for to til tre kroner stykket og er beregnet til at lave flødeskum i flødeskumssifoner. De seneste år er lattergas blevet mere udbredt som rusmiddel blandt unge under 18 år.

Ved brug af lattergas som rusmiddel er der ifølge Giftlinjen risiko for akut iltmangel, der i værste fald kan medføre døden.

Socialdemokratiet har endnu ikke et bud på, hvor meget pant der skulle være på.

/ritzau/