V-opsang til kommuner: Taler I for sjældent med kontanthjælpsmodtagere?

- Det bekymrer mig, at kommunerne tilsyneladende taler så sjældent med deres borgere, at det allerede nu kan give problemer i forhold til at få talt med borgerne, når reglerne først træder i kraft 1. oktober, siger Hans Andersen, der her ses sammen med beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen i Folketinget. (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)

Både eksperter og kommuner anbefaler mere tid til at implementere reformer på beskæftigelsesområdet - der er allerede en god plan for implementering, mener regeringspartiet Venstre.

Slå bare alarmen fra!

Sådan lyder det nu fra regeringspartiet Venstre, efter socialrådgivere, eksperter og kommuner lørdag kritiserer regeringen for at trumfe beskæftigelsesreformer igennem i hast.

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, forklarer, at der i forbindelse med vedtagelsen af kontanthjælpsloftet og 225 timers-reglen er blevet sendt breve ud til kommunerne om lovforslagets indhold og kommunernes forpligtelse. 

Derudover har kommunerne fået tilsendt både startvejledninger og en juridisk vejledning, ligesom ministeriet i tæt samarbejde med KL har udarbejdet en tidsplan, der skal sikre den bedst mulige implementering. 

- Så jeg mener bestemt ikke, at der i forbindelse 225 timers-reglen og kontanthjælpsloftet er tale om hverken hastværk, eller om at kommuner ikke kan nå at være klar. Regelgrundlaget er på plads, og kommunerne skal vejlede efter dem. Der er også borgerrettede pjecer på vej, som kommuner kan udlevere til borgere. Så det kører efter implementeringsreglerne, siger Hans Andersen.

Taler kommunen for sjældent med borgere?

Formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget i Kommunernes Landsforening Thomas Kastrup-Larsen beklager, at regeringen ikke afsætter de nødvendige midler til at administrere de nye regler. De 3,3 millioner som er afsat rækker ikke engang til at sende breve, skriver han i en mail til Avisen.dk. Han mener også, at det bliver en "vanskelig opgave" at gennemgå alle sager til tiden.

Hans Andersen har dog en klar forventning om, at kommunerne jævnligt taler med kontanthjælpsmodtagere. Derfor bør det ikke være et problem, at informere dem om de nye regler, inden loven får virkning fra 1. oktober.

- Det bekymrer mig, at kommunerne tilsyneladende taler så sjældent med deres borgere, at det allerede nu kan give problemer i forhold til at få talt med borgerne, når reglerne først træder i kraft 1. oktober, siger Hans Andersen.

Så kommunerne skal bare stramme op?

- Jeg mener godt, kommunerne kan nå at implementere reglerne inden 1. oktober og være i dialog med borgere inden da. Og jeg forventer, at jobcentre er i dialog med kontanthjælpsmodtagerne - også mere end én gang om året.

Men kan du forstå, at kommunerne står med en stor opgave, når de skal gennemgå flere tusinde sager?

- Kommunerne har travlt - på mange områder. Men i denne sag er der lagt en implementeringsplan, og der er et samarbejde med KL om at sikre, at alle har de informationer, der skal til for at løse opgaven, siger Hans Andersen.