Usikker is: Mindst 50 personer kaldt i land af politiet

Flere borgere i København har i løbet af søndag dristet sig ud på byens tilfrosne søer, selvom isen stadig ikke er tyk nok.
Det er fristende at bevæge sig ud på isen. Men man skal vente til skiltningen tillader det, advarer Københavns Politi. 
Det er fristende at bevæge sig ud på isen. Men man skal vente til skiltningen tillader det, advarer Københavns Politi.  Foto: Scanpix arkiv

Flere borgere i København har i løbet af søndag dristet sig ud på byens tilfrosne søer, selvom isen stadig ikke er tyk nok.

Det har sendt politiet på hårdt arbejde, lyder det fra Vagtchef ved Københavns Politi Michael Andersen.

- Vi var første gang nede ved Sortedamsdosseringen ved 12.30 tiden, hvor der var en gruppe på 50 stykker samlet på et lille område, siger han til Avisen.dk. 

- Isen er kun omkring syv centimeter tyk. Den skal være 16 til 18 før man erklærer den sikker. Derfor er vi gået ud og har kaldt folk ind fra isen.

Ingen faldet igennem

Vagtchefen understreger, at når der er op til 50 mennekser samlet på et ret lille område og isen kun er omkring syv centimeter tyk, så er faren for den knækker til stede.

Det er dog heldigvis ikke sket, siger vagtchefen. 

- Der er ikke faldet nogle igennem endnu, men ryger der én igennem, så har vi jo balladen.  

Ifølge vagtchefen er det folk i alle aldre - børn som voksne - der færdes på isen. Nogle har taget cykler og andre ting med derud, siger han.

Men det er svært for politiet at kontrollere hele området.

- Problemet er, at når vi har kørt fra den ene ende til den anden og kommer tilbage igen, har vi jo kunnet vi starte forfra med at kalde folk ind. Det er en ulige kamp, siger han. 

Vent til skiltene er oppe

Isen er først sikker, når Københavns Kommune sætter skilte op, der tydeligt viser, at nu må man gå ud på søen, siger vagtchefen. Det kan man i øvrigt også læse på de stationære skilte ved søerne, som forklarer de generelle regler for færdsel, men dem har borgerne åbenbart ikke kigget på, siger han. 

Derfor er budskabet fra vagtchefen klart. 

- Man skal ikke gå ud på isen, før der bliver skiltet. Isen er ikke sikker, siger han. 

Ifølge et tweet fra politiet søndag aften kan det give bøde på 1000 kroner at bevæge sig ud på isen, inden kommunen har givet grønt lys:

Flere politikredse har i løbet af eftermiddagen været ude at advare om risikoen ved at bevæge sig ud på søer rundt om i landet.   

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.