USA og Sydkorea indleder militærøvelse i diplomatisk tøvejr
Antikrigsaktivister holder skilte under en samling for at tage afstand fra den årlige militærøvelse mellem USA og Sydkorea. Foto: Jung Yeon-je/AFP
Den årlige fælles militærøvelse mellem USA og Sydkorea blev udskudt til april på grund af vinter-OL.

Sydkorea og USA har søndag indledt den årlige, fælles militærøvelse.

Militærøvelsen afholdes normalt omkring marts, men blev i år udskudt på grund af vinter-OL i den sydkoreanske by Pyeongchang.

På grund af diplomatiske forhandlinger med Nordkorea var der snak om, at øvelsen i år ville se anderledes ud, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet AFP varer den første øvelse omkring halvt så lang tid som normalt. Desuden er der færre strategiske våben som et atomdrevent hangarskib, har det sydkoreanske militær tidligere meddelt.

Øvelserne vil fortsætte i en måned, og de indebærer normalt både operationer til lands, vand og i luften.

En talsmand for Pentagon udtalte i marts, at øvelserne involverer omkring 23.700 amerikanske tropper og 300.000 sydkoreanske.

Øvelserne har navnene Foal Eagle og Key Resolve. Foal Eagle er øvelsen, som er begyndt søndag, mens Key Resolve er en mindre øvelse, som varer de sædvanlige to uger i slutningen af april, skriver AFP.

I forbindelse med offentliggørelsen af tidspunktet for årets øvelse lød det, at Nordkorea var blevet informeret om øvelsen. Samtidig blev landet oplyst om øvelsens "defensive karakter".

Nordkorea protesterer typisk mod øvelserne mellem USA og Sydkorea. Regimet kalder dem for forberedelser til en invasion. I forbindelse med nye forhandlinger har Nordkorea dog sagt, at det accepterer øvelserne.

Den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, er også gået med til at mødes med USA's præsident, Donald Trump.

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, skal efter planen mødes med den nordkoreanske leder i april. Her skal de to blandt andet drøfte mødet mellem Kim Jong-un og Donald Trump.

USA har i alt omkring 28.500 soldater permanent placeret i Sydkorea. USA er forpligtet til at forsvare Sydkorea, i tilfælde af at landet bliver angrebet af Nordkorea.

/ritzau/