Unge: Nej tak til kommunal hjemmehjælp

Hvem skal køre din rullestol, når du bliver gammel? De unge har mere tillid til ældreplejen i det private end den offentlige hjælp. (Foto: Tomas Bertelsen/Scanpix)

Især unge foretrækker at få privat hjemmehjælp, når de bliver gamle. Det kan det hænge sammen med, at de ikke tror på, de kan få tilstrækkelig hjælp fra det offentlige, lyder den forklaring.

Hvem skal hjælpe mig med personlig pleje, når jeg bliver gammel?

Det spørgsmål er let at svare på for de unge. Det skal hjemmehjælpere fra et privat firma. Kun to ud af ti foretrækker kommunal hjemmehjælp, mens hele seks ud af ti vil have et privat firma til opgaven.

Tendensen er den samme for de 26 til 35-årige, som det fremgår af grafen herunder:

Det viser en undersøgelse foretaget for Dansk Erhverv.

I en fjern og teoretisk fremtid

Undersøgelsen kan tolkes som en bekymring for, hvordan velfærdsstaten kommer til at udvikle sig fremover, lyder det bekymret fra Ældre Sagen og FOA.

 - Der er nogle dele af befolkningen, der tvivler på, at de kan få tilstrækkelig hjælp fra det offentlige i fremtiden, og derfor bliver det mere aktuelt at se på, om man skal vælge hjælp fra anden side, siger Olav Felbo, der er chefkonsulent i Ældre Sagen.

3.025 danskere er blevet spurgt, om de ville foretrække at få hjemmehjælp fra en privat virksomhed i stedet for det offentlige, hvis de skulle have hjemmehjælp. Det er særligt de unge, der ser det som sandsynligt, at de vil vælge privat hjemmehjælp, når de bliver gamle.

Undersøgelsen viser derfor ikke nødvendigvis, hvad danskerne ville vælge i dag, men i en fjern og teoretisk fremtid, mener FOA's formand Dennis Kristensen.

- Jo mere danskerne oplever, at der skæres på velfærden, jo mere vil de kigge efter andre løsninger. Så forringelserne af ældreplejen spiller nok ind, når de svarer på det spørgsmål, siger han.

Undersøgelsen kan sammenlignes med andre undersøgelser, hvor danskerne er blevet spurgt, om de tror, der er en folkepension, når de selv skal pensioneres, mener Olav Felbo fra Ældre Sagen.

Det er der mange, der ikke tror. Derfor sparer de selv op til pensionen. Men det er jo ikke fordi, de ikke ønsker folkepension, forklarer han.

- Den manglende tillid til, at den offentlige sektor er der for os, når vi bliver gamle, kan også hænge sammen med, at krisebevidstheden har bidt sig fast i befolkningen, siger han.

5,5 mio færre timers hjælp

Det er kommunen, der afgør, hvor mange timers hjemmehjælp Hr. Sørensen kan få hver uge, og så må han selv vælge, om han vil have hjælpen fra kommunen eller et privat firma. Men han får ikke flere timer, selvom han vælger privat hjemmehjælp.

- Når man hører, at nu bliver der ikke gjort rent hver tredje uge, men hver fjerde uge, så tror mange nok, at det er bedre i det private og tænker ikke over, at det samme vil ske, hvis man vælger en privat leverandør, siger Dennis Kristensen.

Hvis Hr. Sørensen ønsker mere hjælp, end det, han har fået visiteret af kommunen, kan han købe sig til det ved det private firma, men det kan han ikke hos kommunen. Det kan være en af grundene til, at mange foretrækker et privat firma, mener Olav Felbo fra Ældre Sagen.

Fra 2008 til 2013 er antallet af hjemmehjælpstimer faldet med 5,5 millioner timer, viser en opgørelse fra Ældre Sagen.

- Det er jo et betydeligt tab af timer, og der er ingen tvivl om, at nedskæringerne betyder, at mange ældre foretrækker privat hjemmehjælp, hvor de kan købe sig til mere hjælp, siger Olav Felbo.