Debatindlæg Unge medlemmer sætter rekord i Dansk El-Forbund

Sascha Madsen er 26 år. Siden marts 2018 ansat som Ungdomskonsulent i Dansk El-forbund. Før det har hun været engageret i fagbevægelsen i 8 år, og elsker at være med til at udvikle både fagbevægelsen og dens unge medlemmer.

I STARTEN AF MAJ, rundede vi i Dansk El-Forbund et historisk højt antal lærlinge-medlemmer. Vi har nu mere end 4.000 lærlinge, der har valgt at være en del af vores stærke faglige fællesskab. Faktisk slog vi alle rekorderne, allerede tilbage i efteråret. Men siden da er det gået stærkt, og det har væltet ind med nye medlemmer.

Og netop de mange organiserede lærlinge er en af årsagerne til, at vi i Dansk El-forbund har oplevet medlemsfremgang. Vores succes med at få lærlingene organiserede skyldes, at vi de sidste par år har intensiveret vores indsats ude på skolerne. Vi har to agitationskonsulenter ansat, som i fællesskab med vores lokale afdelinger tager ud og besøger lærlingene. Både når de er på grundforløb 2 og på deres første hovedforløb.

PÅ SKOLERNE holder vi oplæg for lærlingene. Her får de at vide, hvad deres rettigheder er som lærling. De får også udleveret lærlingeoverenskomsten i et sprog, de kan forstå. I ny og næ hænder det faktisk også, at en af vores medlemmer har fejl på lønsedlen, eller andre problemer, som de har brug for hjælp til. Her træder vores lokale folk til, og hjælper medlemmet allerede i klasselokalet, hvorefter de tager sagen med hjem til afdelingen, og følger op på problemet.

Udover at vi snakker om deres rettigheder, og hjælper dem med deres problemer, gør vi også meget ud af at fortælle dem, hvorfor det er vigtigt at være medlem af Dansk El-Forbund. Mine kolleger formår at skabe en stor fællesskabsfølelse ude i klasselokalerne. De viser lærlingene en fin illustration, der viser, hvad det gør, hvis vi er mange med i fællesskabet. Illustrationen forestiller en vippe, hvor arbejdsgiver står på den ene side, og lønmodtagerne på den anden side. Illustrationen maler et billede af, at hvis vi er få organiserede elektrikere, er det arbejdsgiverne, der bestemmer reglerne. Samtidig viser den også, at hvis vi er mange, er det os, der bestemmer.

JEG TROR, det er det, der virker. At komme ud og give de unge på skolerne en fællesskabsfølelse. At give dem en følelse af, at vi er stærkere, når vi står sammen. At fortælle dem, at de kan være med til at gøre en forskel, hvis de engagerer sig i deres fagforening.

Når vi kigger på vores høje medlemstal for lærlinge, kan vi se at fremtidens fagforening ser lys ud. For ikke nok med, at lærlingene melder sig ind, så har de seneste overenskomstforhandlinger fået mange til at indse, hvor vigtigt det er, at man engagerer sig i sin fagforening. Vi har set, at flere og flere bliver bevidste om, hvor vigtigt det er, at vi står sammen i det faglige fællesskab, så vi kan kæmpe for nogle bedre rettigheder for os selv og vores kolleger.

Dette er et debat-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.