"Undskyld, at jeg er arbejdsløs"
Foto: Screendump / Youtube
Mange ledige skammer sig over ikke at have et job. Det vil en ny kampagne gøre op med.

Skal man undskylde for, at man ikke kan finde et job? Det skulle man tro, når man hører debatten i Danmark.

Sådan lyder det fra Min A-Kasse, som netop har startet en ny kampagne, hvor arbejdsløse siger undskyld til Danmark.

- Vi ønsker at sætte fokus på, hvordan det egentligt er ikke at have et arbejde. Debatten om arbejdsløshed er præget af nogle fordomme, som vi ikke kan få til at rime på den virkelighed, vi møder - for eksempel at ledige ikke har lyst til at arbejde, eller har valgt at gå hjemme, fordi det ikke kan betale sig at tage et job, siger Simon Bauer, som er kommunikationschef i Min A-Kasse, til Avisen.dk.

"Jeg løj"

Kampagnen består blandt andet af tre videoer, hvor arbejdsløse fortæller om følelsen af at skamme sig. Personerne i videoerne er skuespillere, men deres historier og citater er ægte, og stammer fra to forskellige undersøgelser, som Min A-Kasse står bag.

Undersøgelserne viser blandt andet, at syv ud af ti ledige har følt sig mindreværdige, fordi de ikke har et arbejde.

- Jeg løj. Jeg løj direkte. Jeg synes, at jeg skylder alle de hårdtarbejdende mennesker også at være hårdtarbejdende. Jeg skal da ikke bare gå derhjemme og dandere den, når de skal gå på arbejde for mig hver dag. Jeg er klar over, at alle kan være arbejdsløse på et tidspunkt, men alligevel. Det er ikke i orden over for mine medmennesker, at jeg har lavet ’’ingenting’ i over to år, lyder et af citaterne fra en ung, arbejdsløs kvinde, 'Nadja', i en af undersøgelserne.

Flovhed

- Det er forbundet med meget flovhed ikke at have et arbejde. Mange føler en form for skyld og skammer sig i forhold til venner og familie. De fortier måske, at de er arbejdsløse, og gemmer sig lidt væk og har det skidt med det. De følelser vil vi gerne bringe ind i debatten, siger Simon Bauer.

Den følelse bliver nemlig glemt, når politikere, arbejdsgivere og almindelige danskere taler om, at det skal kunne betale sig at arbejde, mener han.

Langt de fleste arbejdsløse vil nemlig gerne have et job - ikke kun på grund af den økonomiske gevinst, men også fordi et arbejde giver netværk, kolleger og noget at stå op til om morgenen.

Du kan bare tage dig mere sammen

- Hvis man gør alt, hvad man kan, for at finde et job, så er det hårdt samtidig at skulle lægge øre til, at man ikke prøver nok. Der er en tone i debatten om, at hvis man ikke kan finde et job, så er det ens egen skyld, fordi man ikke ønsker det nok eller ikke tager sig nok sammen, siger Simon Bauer.

Han håber, at kampagnen kan få almindelige danskere til at stoppe op og tænke over måden, arbejdsløse omtales på.

- Det er vores håb, at når man ser videoerne, bliver man ramt i maven og tænker, nej, det er urimeligt, at man skal sige undskyld, bare fordi man er ramt af arbejdsløshed, siger han til Avisen.dk.

Min A-Kasse er en lille a-kasse under LO, og står også bag Projekt Respekt, som i flere år har sat fokus på måde, ledige omtales på.