"Ulykkelig" over ny melding: Løkkes grønthøster kværner løs på os
Løkke-regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag vil i 2018 betyde en samlet besparelse på AMU på 16,7 millioner kroner. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix/arkiv
Flere AMU-centre bøvler med dårlig økonomi.

AMU-Vest erklærede torsdag sig selv død inden for et år, hvis der ikke sker noget nær et økonomisk mirakel.

Det skriver Fagbladet 3F.

Og uddannelsesinstitutionen i Esbjerg er ikke ene om at have store økonomiske problemer.

- Hvis der ikke sker en genopretning af økonomien, er tidshorisonten for vores vedkommende 4-5 år. Så er kassen tom, lyder det fra Mogens Jørgensen, direktør for AMU Syd i Kolding.

Han kalder situationen "lidt bedre end AMU Vests".

AMU-centret i Kolding har de seneste fire år haft et underskud på i alt 10,9 millioner kroner. Det har medført store afskedigelser og salg af obligationer. Penge, som ellers skulle have været anvendt til udvikling og investeringer i nyt udstyr hos AMU-centret.

Hos AMU-Vest er man til gengæld så trængt, at der skal omgående politisk handling til nu, hvis skolen skal reddes inden sommeren 2018, har ledelsen meldt ud.

Årsagen er blandt andet at regeringen netop lagt op til endnu en toprocents besparelse på AMU - det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Fakta om AMU

AMU står for arbejdsmarkedsuddannelser og er efteruddannelse til faglærte og ufaglærte medarbejdere fra private og offentlige virksomheder. Ledige og selvstændige har også mulighed for at tage et AMU-kursus.

AMU-kurser er korte kursusforløb, som man kan tage enkeltvis eller sætte sammen efter behov. På den måde kan de passes ind i et arbejdsforløb. Man kan for eksempel sammensætte et kursusforløb ved at kombinere teknisk faglige kurser med kurser inden for arbejdsorganisering.

Kilde: amukurs.dk

UDVID

Ulykkelig melding

Hos AMU-Fyn kalder forstander Ove G. Dalby meldingen fra Esbjerg "ulykkelig", fordi AMU Vests hovedaktivitet, offshore-branchen, pludselig mere eller mindre er kollapset. Og det har ingen kunnet forudse.

- AMU-Fyn har sammen med AMU Vest skabt utallige jobs i offshore branchen, hvor AMU Vest har stået for de helt afgørende certificeringer, som er et krav for at kunne arbejde offshore. Jeg mener, at AMU Vest er helt afgørende for den danske offshore-branche. Så det er mere end hul i hovedet, hvis AMU Vest skulle lukke, understreger forstanderen fra Fyn.

AMU Fyn selv har en noget mere solid økonomi end AMU Vest, oplyser Ove G. Dalby. Der har ikke været underskud siden 2011.

- Men vi begynder også at kunne mærke omprioriteringsbidraget og regeringens store grønthøster. Det gør helt automatisk, at det bliver sværere og sværere at få det til at hænge sammen økonomisk. Også fordi det bliver sværere og sværere at rationalisere, uden at det går ud over udbuddet og kvaliteten af de uddannelser, vi tilbyder, siger Ove G. Dalby.

Flere år med nedskæringer

Løkke-regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag vil i 2018 betyde en samlet besparelse på AMU på 16,7 millioner kroner. Vedtages dét, bliver det tredje år i træk, at AMU rammes af omprioriteringsbidraget.

Dertil kommer tidligere års negative beskæringer - ikke mindst Genopretningspakken i 2010. Her blev VEU-godtgørelsen, som er dén lønkompensation man får for at gå på AMU, banket ned fra 100 procent til 80 procent af dagpengeniveauet. Tilskud til befordring, kost og logi blev sat ned. Og deltagerbetalingen op. Samtidigt blev effektiviseringskravene for uddannelsesinstitutionerne generelt strammet. Og lige så stille er antallet af AMU-kursister så bare faldet og faldet.

- I alle årene har man fra politisk hold talt om behovet for et påkrævet kompetenceløft, både for ufaglærte og faglærte. Og samtidigt udhuler man altså systematisk de økonomiske rammevilkår, lyder kritikken fra direktør Mogens Jørgensen, AMU Syd.

Politikere har misforstået det

Hos AMU Nordjylland er direktør Peter Thomsen enig.

- Det virker til, at man fra politisk hold ikke helt har forstået mekanismerne på AMU-området og de konsekvenser, det har for økonomien på skolerne. Hvert år bliver der udvist stor iderigdom i at lave begrænsninger for ledige og ansattes adgang til efteruddannelse. Det har naturligvis konsekvenser på skolerne, fastslår Peter Thomsen.

Han vil ikke vurdere, at AMU i det nordjyske er tæt på dødskampen. Men han understreger, at alle offentlige skoler, der har et kvalificeret udbud af AMU-kurser, har det rigtigt, rigtigt svært:

- Lige nu bruger skolerne al tid på at kæmpe en kamp for at få driften til at hænge sammen - i stedet for at udvikle os og sikre kursisterne kvalificeret efteruddannelse. Man er nødt til at kigge på incitamentsstrukturen, for det er blandt andet dén, der skal få folk til at tage efteruddannelse. Specielt når man tager målgruppen i betragtning, siger Peter Thomsen.