Administration 

Ulighed i pensionsopsparing: Fra nul kroner til flere millioner

Vi bliver ældre på den gode måde. Men vores muligheder for at udfolde os i pensionistlivet er vidt forskellige. CEPOS vil tvinge folk til at spare 2.000 op om måneden. (Foto: Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix)

CEPOS vil have obligatorisk pensionsopsparing for at komme pensionskløft til livs. Andre mener, at overenskomster skal løse problemet.

Millioner på kontoen eller et rundt nul. Der er himmelvid forskel på den økonomiske ballast, når danskerne trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet og skal til at klare sig for folkepensionen og de penge, der er sparet op gennem arbejdslivet.

Det kommer helt an på, hvor og på hvilke vilkår, du har arbejdet. Bedst stillet er du, hvis du som ung blev ansat i en bank eller forsikringsselskab og ellers er blevet dér. Så er din pensionsformue lige før pensionsalderen nemlig højst sandsynligt nået op på knap 4 millioner kroner.

Heller ikke offentlig forvaltning eller undervisning viser sig at have været noget dårligt valg. Ansatte i begge brancher i aldersgruppen 60-65 år har i gennemsnit langt over 3 millioner kroner i pensionsformue, viser beregninger, som tænketanken CEPOS har foretaget på baggrund af Danmarks Statistiks personregistre. 

Bunden

I den anden ende af skalaen har 60-65 årige ansatte i hotel- og restaurationsbranchen gennemsnitlig kun sparet lidt over 800.000 sammen i pensionsformue. Og 15 procent af de ansatte i branchen har faktisk slet ingen pensionsformue overhovedet. Det samme gælder mindre end én procent af de bankansatte.

Men også i andre brancher som landbruget og private husholdninger er der en forholdsvis stor andel uden pensionsformue overhovedet.

Uligheden er til at få øje på, men den har en forklaring, påpeger Mads Lundby Hansen, cheføkonomi i CEPOS.  

- Seniorer i den finansielle sektor har de største pensionsformuer, hvilket hænger sammen med, at sektoren har de højeste lønninger, og at mange medarbejdere i mange år har haft en pensionsopsparing. Også den offentlige forvaltning og undervisningsbranchen, som blandt andet dækker over folkeskolelærere, har haft arbejdsmarkedspensioner i mange år, siger han.

I bunden forklarer Mads Lundby Hansen de små pensionsformuer blandt ansatte på hoteller og restauranter med, at de har været ansat på kortvarige kontakter, der ikke giver pension. Og i byggebranchen, som også har små pensionsopsparinger, er forklaringen blandt andet mange selvstændige, der ikke altid tjener op til pension, vurderer han.

Alle skal spare op

Cheføkonomen mener, at når den store spredning i pensionsformuer blandt andet skyldes, at mange ikke sparer op til pension, selv om de er i beskæftigelse, må vi have en obligatorisk pensionsopsparing. Den bør ifølge ham gælde alle, også selvstændig og personer på overførselsindkomst. På den måde kan flere pensionister blive selvforsørgende i fremtiden, mener han.

Regeringen er også kommet med et forslag om en obligatorisk pensionsopsparing startende på 0,25 procent af lønnen eller overførselsindkomsten i 2019 voksende til 2 procent i 2026. Men CEPOS vil have flere penge på kontoen.

- På sigt bør opsparingen være på 2.000 kroner om måneden. På den måde får alle en pensionsformue på 1,5 millioner kroner, hvilket giver en livrente på 75.000 om året svarende til folkepensionens pensionstillæg. Og dermed kan tillægget fjernes, siger Mads Lundby Hansen.

Dårlig idé

Direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) Lars Andersen synes, det lyder som en rigtig dårlig ide at pålægge personer på overførselsindskomst en obligatorisk indbetaling på flere tusinde kroner. Det er mennesker, som i forvejen ikke har meget at gøre godt med, påpeger han.

I øvrigt mener han, at en stor del af den ulighed, som fremgår af CEPOS’s tal automatisk vil jævnes ud i de kommende år.

- Vi kan se, at dem, der har sparet op til arbejdsmarkedspension hele arbejdslivet, heriblandt akademikere, har nogle solide pensionsopsparinger. Så det er også en solstrålehistorie om, hvordan det fremadrettet vil blive mere lige, når folk på LO-området får et fuldt arbejdsliv med arbejdsmarkedspension. På LO-området kom arbejdsmarkedspensionerne først op på fuld styrke efter årtusindeskiftet. Tallene viser, hvor vigtigt det var at få udbredt pensionerne, mener Lars Andersen.  

Et spørgsmål om overenskomst

Løsningen på de mange, ikke mindst hotel- og restaurationsansatte, som er helt uden pensionsformue, er godt gammeldags fagforeningsarbejde, mener AE-direktøren.

- Arbejdsmarkedspension er noget, der følger en overenskomst, så de mange uden pensionsopsparing er argumentet for netop at sørge for, at den danske model er fuldt dækkende, og der er overenskomster på alle arbejdspladser. For så er der også pensionsopsparing, siger Lars Andersen.

Han synes heller ikke at CEPOS’ påpegning af problemet med selvstændige uden pensionsopsparing skal være noget argument for, at lovgiverne skal blande sig på området med krav om tvangsopsparing for alle.

- De selvstændige har måske ikke arbejdsmarkedspension, men så har de måske til gengæld opsparing i deres virksomhed, påpeger AE-direktøren.

En opgave for parterne

Regeringens og CEPOS’ forslaget om lovbestemt, obligatorisk pensionsopsparing møder også modstand hos brancheorganisationen Forsikring & Pension.

- Brancher, der har ansatte med små pensionsformuer og mange uden pensionsopsparing afspejler manglende overenskomstdækning. Hvis man vil rette op på det, handler det om at udbrede overenskomstsystemet, og det er en opgave for arbejdsmarkedets parter, siger vicedirektør i organisationen Jan V. Hansen.

Han mener, de er vigtigt at få løst samspilsproblemet, så det kan betale sig for disse grupper at spare op. Det netop indgåede pensionsforlig mellem regeringen og DF løser noget af problemet, men der er stadig lang vej igen, mener han. 

Han mangler at forstå, hvorfor man vil tvinge nogle af dem, der har mindst i det danske samfund, til at spare op, før de kommer på folkepension.

Kald en skovl for en skovl

- Jeg vil godt gøre opmærksom på, at når når man går over i pensionssystemet fra overførsler, får man i lange stræk de samme indkomster som på de respektive ydelser, man kommer fra – kontanthjælp og førtidspension.

- Det kan være, at man synes, at ydelserne er for høje, siden man mener, modtagerne kan afse penge til en opsparing. Men så synes jeg, man skal tone rent flag og sige, det er en ydelsesreform og ikke en pensionsreform, mener Jan V. Hansen.

En pige sidder og læser en bog på en terrasse i et sommerhus
Livsstil

Gode råd:

Sådan gør du terrassen klar

Kongefamilien med 7 oldebørn i en sofa
Kongelige

Rørende billede:

Oldebørnene samlet

En kæntret båd og en gummibåd på vej mod den
Krimi

Kæmpe skibsforlis:

1 død og 12 savnes

Fire smukke unge kvinder holder på deres gravide maver
Helt vildt

Fire søstre gravide

på næsten samme tid

En tegnet ældre mand i en retssal
Krimi

Bombe fra overlæge:

Floyd døde af hjerteanfald

Mads Mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen nomineret med John Dillermand 

afghanistan
Nyheder

Danske soldater hjem fra Afghanistan

Margrethe
Kongelige

Dronningen bliver radiostjerne

coriona
Nyheder

Faldt om:

Dramatisk pressemøde

Bodil Jørgensen
Film og TV

Dagens tilbud: Lav film med Bodil Jørgensen

Musiker
Nyheder

Kendt musiker: Forvaring for grov vold og vidnetrusler

Havørn
Dyreliv

Live: Se ørneungen blive klækket

anholdt
Krimi

13 anholdt i sag om narko og coronasvindel

Aftenshowet
Film og TV

Sjov video: Grineflip i Aftenshowet

En masse forskellige lotto-kuponer fra Danske Spil.
Helt vildt

Vandt 310 millioner – sagde

sit job op som det første

Søren Brostrøm
Nyheder

Slutdato for vaccine rykkes med tre uger

Modelbillede af vaccinen fra AstraZeneca.
Nyheder

Medier: AstraZeneca trækkes

ud af dansk vaccineprogram

Prins Christian iført skitøj. Billedet er et år gammelt.
Kongelige

Prins Christian

flytter hjemmefra

Ole Bredahl løfter Ulla Bjerre så hun ligger i hans arme. De er fotograferet på scenen i forbindelse med Melodi Grand Prix.
Kendte

Grand Prix-stjerne død

En palmestrand med grønt vand, liggestole, parasoller og masser af mennesker.
Rejser

Dagens afstemning:

Skal du ud at rejse til sommer?

Skibet "Ever Given" der kigger i et bassin ved Suezkanalen.
Nyheder

Kræver seks milliarder i

erstatning efter skibsblokade

Et moderne hus i solen
Advertorial

Annonce

Gode overvejelser før du bygger et hus

Underholdning

X Factor-flirten lever:

Stadig sød musik

En stor flok glade mennesker til koncert i solskin.
Nyheder

10.000 deltagere

til sommerens

grønne koncerter

Et stort idyllisk hus med flagstang og sø i baghaven.
Nyheder

Øboer har de mest

rummelige boliger

Et fly er ved at lette i en lufthavn.
Nyheder

Her er planen: Sådan

genåbnes der for rejser

En lille rødgul killing får sutteflaske på skødet af en kvinde.
Dyreliv

Flere hundrede killinger

reddet af sutteflasker

billede af par som dyrker sex
Nyheder

Fjernede kondomet

under samleje

- dømt for voldtægt

et fly står på en landingsbane
Nyheder

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

kvinde med maske ser syg ud
Corona

Sogn på 405 personer

har vildt incidenstal

billede af politiets stopskilt
Krimi

13-årig kørte bilen

- mor og far

sad ved siden af

billede af Laura Drasbæk
Kendte

Laura Drasbæk: - Det har forstyrret mig hele mit liv

billede af den eftersøgte
Krimi

Tobias er væk

- tjek dit udhus

og din garage

simon spies kigger ind i kameraet og blinker
Kendte

Renoverer sauna-hytte: Her sad Spies i bar røv

billede af Anders Holch Povlsen
Nyheder

Milliardær om Nemlig.com-kritik:

- Trivsel og motivation helt afgørende

billede fra hospitalsstue
Corona

Laveste i 17 dage: Færre end 200 er nu indlagt med corona

fire glas med coronavaccine foran logoet fra Johnson & Johnsn
Nyheder

Sætter vaccine fra

Johnson & Johnson

på pause

person går med indsamlingsbøsse i hånden
Krimi

Falske indsamlere

stjal med arme og ben

skilt med påskriften "retten i aalborg" sidder på dør
Krimi

Fik to knivstik i ryggen:

- Hun var sur over jeg

kom for sent

mand på cykel kører forbi café
Sundhed

Tag cyklen og få en

bonus på 2000 kroner 

jeanette ottesen smiler
Kendte

Jeanette Ottesen:

Jeg græd hver dag

mand på cykel på brosten
Nyheder

Dagens afstemning:

Ville du cykle på job

for en bonus? 

brugte ting til salg på en hylde
Livsstil

Disse brugte ting

hitter mest 

fly i luften i solnedgang
Nyheder

Rejserestriktionerne

kan lempes 

jordbær i bakker
Mad og drikke

Så er de her:

Årets første jordbær

kvinde sidder med stor kanin i skødet
Helt vildt

Verdens største

kanin stjålet 

Jakob Ellemann-Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

Venstre vil

lempe og åbne

politi til stede ved amerikansk skole
Krimi

Politi dræber

bevæbnet skoleelev 

patienter ligger i seng på hospital
Corona

Studie: Britisk variant

ikke så alvorlig

som frygtet

Mette Frederiksen taler med pressen
Nyheder

Nej til russisk vaccine 

Gadebillede fra Malta
Rejser

Bliv betalt for at tage på ferie

Magnus Heunicke til møde
Nyheder

Mere genåbning på vej?

Indkalder til forhandling

William og Kate
Kongelige

Prins Harry hylder sin farfar: Han var flabet til det sidste

kop med te, briller og lommetørklæder står på natbord
Corona

Forkølelse beskytter

mod corona

naser khader står i folketingssalen
Nyheder

Efter beskyldninger:

Naser Khader sygemeldt

doser med vaccine
Nyheder

Ny vaccine kommer til Danmark onsdag

Nyheder

Store vaccinedag:

Køer og parkeringsproblemer

Politi og brandbiler på gade i Paris
Krimi

Skyderi i Paris:

En person dræbt

Modermærke på hånd
Nyheder

Fem dør om ugen:

Hold øje og bliv

behandlet i tide

træbord og stole står i stue
Livsstil

Sådan får du liv

i dine træmøbler 

Prins Joachim og Prinsesse Marie sidder i en sofa
Kongelige

Prins Joachim:

Marie reddede mit liv

silas holst klædt ud som dragqueen
Kendte

Silas Holst springer ud

som dragqueen

plastikgebis står på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Har du også “glemt”

tandlægen? 

kanyle på vej ind i glas med coronavaccine
Corona

Mulig forklaring

på blodpropper

efter vaccine

person med åben mund får renset tænder hos tandlægen
Sundhed

Danskerne advares:

Gå nu til tandlægen

Jakob Ellemann-Jensen står på talerstol i jakke, hvid skjorte og blåt slips
Nyheder

200.000 vælgere

har forladt Venstre

Kong Harald og Dronning Sonja står foran juletræ
Kongelige

Kongepar sprang

over mindst 5000

i vaccinekøen

Dak Wichangoen smiler
Kendte

Kendiskok har født:

Det var en sej kamp

mand med rundsav skærer i træ
Livsstil

Gør det selv-folket 
får fingrene i maskinen

gule blomster i jorden
Nyheder

Nu kommer solen

og varmen til Danmark

mand får vaccination med et stik i skulderen
Nyheder

Kæmpe forsøg i dag:

100.000 skal vaccineres

Underholdning

"Druk" får Bafta-pris

Smadret bil på græsplæne
Krimi

Voldsom ulykke med

hjemmeplejebil

En elefant med reb om sig i en mudderpøl
Dyreliv

Elefantunge reddet op

fra dyb brønd

En tank på ryggen
Helt vildt

Ups!

Kampvogn på hovedet

En skaldet mor med en lille dreng på sofaen.
Kendte

Kræftsyge Andrea Elisabeth Rudolph

samler formue ind

Prins Andrew i jakkesæt
Nyheder

Prins Andrew:

Mor er hårdt ramt

Den askedækkede tropeø set langt fra med aske på træer og veje.
Nyheder

Vilde billeder:

Tropeø dækket af aske

Krimi

Kvinde hjalp 850 personer

med skattesnyd for millioner

Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen.
Nyheder

Dagens afsteming:

Hvad mener du om

Løkkes nye parti?