Ukraine: Regeringsleder på Krim er ulovlig

Præsident: Udnævnelse af en regional regeringschef på Krim er i strid med forfatningen.

Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, har underskrevet et dekret, som kalder udnævnelsen af en prorussisk premierminister på Krim illegal.

Sergej Aksjonov blev udnævnt i denne uge, efter at bevæbnede mænd overtog det regionale parlament på den russiskdominerede halvø i det sydøstlige Ukraine.

I dekretet fra Ukraines fungerende præsident hedder det, at udnævnelsen af en regional regeringschef er i strid med forfatningen.

Aksjonov har appelleret til Rusland om hjælp til at få skabt fred og ro på Krim, hvor den overvejende del af befolkningen er etniske russere.

Udmeldingen fra præsidenten i Kijev kommer på et tidspunkt, hvor situationen synes at blive stadig forværret.

I Moskva siger formanden for parlamentets overhus, Valentina Matvijenko, at "Rusland kan sende et "begrænset kontingent" soldater til Krim for at sikre Ruslands Sortehavsflåde og regionens indbyggere.

- Det er muligt i denne situation at sende et "begrænset kontingent" af soldater til Krim, sagde hun få timer inden, at Overhuset sagde god for at sende militære styrker til nabolandet.

Ukraine beskylder Rusland for at have sendt tusindvis af ekstra soldater til Krim, og det har dets militært i højt alarmberedskab, da Kijev syntes at miste mere og mere kontrol med halvøen i Sortehavet.

Skibe fra den ukrainske kystvagt blev lørdag sat i alarmberedskab på Krim-regionen og forlod deres baser - øjensynligt at for at undgå at blive kapret, skriver nyhedsbureauet Interfax.

/ritzau/AFP