Ukraine indleder efterforskning om kupforsøg

Mindst 25 mennesker er det seneste døgn blevet dræbt under voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi på Uafhængighedspladsen i hovedstaden Kijev. (Foto: Foto: AP AP)

Den ukrainske efterretningstjeneste siger, at den vil indlede en undersøgelse af et kupforsøg.

Ukraines efterretningstjeneste SBU siger onsdag, at den har iværksat en undersøgelse, der skal efterforske det seneste døgns voldelige uroligheder i Ukraine, som landets myndigheder betegner som et "kupforsøg".

- Ukraines sikkerhedstjeneste har påbegyndt en efterforskning af de ulovlige handlinger af visse politikere, som er rettet mod at overtage magten i landet, skriver SBU i en erklæring.

Samtidig lyder det fra den ukrainske præsident, Viktor Janukovitjs, nære allierede Rusland, at man også her betegner urolighederne i Ukraine som et kupforsøg. Det siger Dimitri Peskov, der er talsmand i Kreml, onsdag.

Peskov fortæller, at den russiske præsident, Vladimir Putin, og den ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, natten til onsdag har drøftet situationen i Ukraine.

- Der var en telefonsamtale i nat. Men Ruslands præsident har aldrig og giver aldrig råd til sin ukrainske kollega om, hvad han skal gøre. Og han har heller ikke planer om at give råd i fremtiden, siger Dimitri Peskov.

Talsmanden slår fast, at Rusland følger med i udviklingen i Ukraine, men man vil ikke blande sig.

- Hovedprincippet om ikke at intervenere i, hvad der foregår i Kijev, består. Det har vi sagt mange gange, og Kreml holder fast i den linje, siger Dimitri Peskov.

Mindst 25 mennesker er det seneste døgn blevet dræbt under voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi på Uafhængighedspladsen i hovedstaden Kijev.

Tv-billeder viser, at området omkring Uafhængighedspladsen i det centrale Kijev nærmest ligner en krigszone efter nattens voldsomme uroligheder.

EU's udenrigsministre holder torsdag hastemøde i Bruxelles for drøfte den eskalerende vold. Her vil man blandt andet diskutere, om man skal indføre sanktioner mod Ukraine.

/ritzau/