Uklarhed og forringede muligheder: A-kassens nye rolle bekymrer kommuner

(Foto: Foto: Ritzau Scanpix)

Mens a-kasser ser frem til at få ansvaret for at hjælpe ledige i job, er der skepsis i kommunerne.

Fremover skal ledige til samtale i a-kassen og ikke i det kommunale jobcenter. Det er en del af en ny, omfattende politisk aftale om beskæftigelsespolitikken, som blev præsenteret torsdag. 

Nu bliver der ryddet op i jobindsatsen: Her er de nye regler for ledige

Mens partierne bag aftalen og a-kasserne ser frem til, at a-kasserne skal bistå de ledige de første tre måneder, hvor de står uden job, er der skeptiske miner i kommunerne.

Kommunernes Landsforening (KL) frygter, at der bliver skabt uklarhed om ansvaret, og at kommunernes mulighed for at yde en tidlig og effektiv indsats bliver forringet. 

- Det afgørende er, at borgerne får en meningsfuld beskæftigelsesindsats, som hurtigst muligt får dem i arbejde. Derfor er det vigtigt, at vi fastholder nogle principper for arbejdsdelingen, hvor borgeren får en enkel og sammenhængende indsats. Samtidig skal beslutninger og økonomisk ansvar hænge sammen, siger Thomas Kastrup-Larsen, borgmester i Aalborg og formand for KLs Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.

Ifølge aftalen, som regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF står bag, skal der fra sommeren 2019 iværksættes et fire-årigt forsøg, hvor udvalgte a-kasser får ansvaret for at bistå de ledige med at komme i job. 25 procent af de nyledige på dagpenge vil blive omfattet af forsøget, som KL vil følge 'nøje'.