"Uhyggeligt store udsving": Her har man Danmarks højeste ledighed
- Flere af blad- og mediehusene og magasiner skærer ned og trimmer udgifterne, siger Lars Werge, formand for Dansk Journalistforbund. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix/arkiv
I dag er det journalister og magistre, som har landets højeste ledighed.

I mange år har medlemmerne i 3F's a-kasse været hårdt ramt af ledighed. Men nu er 3F blevet overhalet, skriver Fagbladet 3F.

I dag er det journalister og magistre, som har landets højeste ledighed, når man sammenligner april 2016 med april 2017. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

- Ledigheden i 3F har haft næsten uhyggeligt store udsving igennem de seneste 10 år. Vores medlemmer er blandt de første, der bliver ramt, når en krise er under opsejling. Til gengæld er de også yderst fleksible og kommer i job igen, når der begynder at være bud efter dem, og vi har en effektiv jobformidling i a-kassen, siger Eva Obdrup, forretningsfører i 3F's a-kasse.

Under finanskrisen var det især ansatte i byggeriet, der var først og hårdest ramt af ledighed. I foråret 2010 var hvert femte medlem i TIB (træ, industri, byg) uden arbejde, og i 3F og Byggefagene var ledigheden næsten lige så høj.

I både Magistrenes (MA) og i Journalisternes a-kasser (AJKS) er ledigheden nu højere end i 3F, nemlig på 5,9 procent i begge a-kasser, sammenlignet med april sidste år. I begge a-kasser er ledigheden vokset en anelse.

- Flere af blad- og mediehusene og magasiner skærer ned og trimmer udgifterne. Der er færre nye journalistiske stillinger end for 10 år siden. Samtidig er væksten i kommunikationsbranchen ikke så stærk som tidligere, siger Lars Werge, formand for Dansk Journalistforbund.

Direktør i Magistrenes A-kasse, Hans Peter Messerschmidt Andersen har tre forklaringer på, hvorfor MA nu ligger i top:

- For det første skyldes det fremdriftsreformen, som pressede mange studerende til at blive færdige med deres uddannelser. Derfor havde vi sidste sommer et stort optag af nyuddannede medlemmer, som har en høj ledighed. For det andet, så er vi påvirket af politiske beslutninger om at skære i den offentlige sektor, siger han.

- For det tredje, så er vores erfaring, at når der kommer en økonomisk krise, er vi blandt de sidste, der bliver ramt. Til gengæld er vi også de sidste, der mærker det, når en krise er ved at være ovre, som nu, mener Hans Peter Messerschmidt Andersen.