Uenighed om forvaring i Kundbysag skal prøves ved landsret
Anklagemyndigheden anker sagen mod den 17-årige pige fra Kundby, der blev idømt seks års fængsel for terrorplaner ved Retten i Holbæk. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix

Anklagemyndigheden anker sagen mod den 17-årige pige fra Kundby, der blev idømt seks års fængsel for terrorplaner.

Det oplyser anklagemyndigheden.

Det var 18. maj, at pigen fik sin dom ved Retten i Holbæk.

Anklagemyndigheden krævede, at pigen skulle idømmes forvaring. Da det ikke skete, vil anklagemyndigheden nu prøve igen i landsretten.

Forvaring kan idømmes i stedet for straf i sager, hvor den dømte anses som meget farlig, og hvor retten anser en tidsubestemt indespærring som nødvendig for at forhindre ny kriminalitet.

I dette tilfælde nye planer om terror.

Kravet om forvaring kom efter en anbefaling fra Retslægerådet. Pigen er så farlig, at en forvaringsdom er påkrævet for at skærme samfundet mod hende, indtil hun ikke længere er farlig, lød det fra rådet.

Det er da også netop denne anbefaling, som anklagemyndigheden nu igen henviser til.

- Det er jo en meget special sag, og det er usædvanligt, at man kræver et så ungt menneske i forvaring, men vi læner os meget op ad den anbefaling, Retslægerådet kom med, siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

Byretten lagde vægt på pigens lave alder ved gerningstidspunktet, hendes umodenhed, og at hun ikke tidligere er straffet.

- De forhold kommer også til at indgå i landsretten, men vi synes stadig, at der er så klar en anbefaling og udtalelse af hendes farlighed, at landsretten også skal tage stilling til det, siger hun.

Under sagen i byretten nægtede pigen sig skyldig.

Forsvareren til den 17-årige pige, advokat Mette Grith Stage, oplyser i en mail, at hun sammen med sin klient onsdag aften vil træffe beslutning om, hvorvidt at de anker til frifindelse.

Under stor mystik og hemmelighedskræmmeri blev den dengang kun 15-årige pige anholdt 13. januar 2016.

Det viste sig senere, at pigen var blevet lynradikaliseret til militant islamisme i en sådan grad, at hun havde planer om at bombe to skoler.

Hun fik hul igennem til flere militante islamister, og i løbet af ganske kort tid blev hun radikaliseret. Det skete efter en rejse til Tyrkiet i sommeren 2015.

Den ene bombe skulle sprænge på Sydskolen i Fårevejle, mens den anden skulle gå af på den jødiske Carolineskole i København.

Det vides endnu ikke, hvornår ankesagen skal køre i landsretten.

/ritzau/