Udviklingshæmmede har reddet 75-årige Preben fra ensomheden

Medarbejderne på vaskeriet i Søvangen er udviklingshæmmede, som elsker at arbejde i vaskeriet. (Foto: Foto: TV2 Østjylland)

Et socialøkonomisk vaskeri i boligforeningen Søvangen i Brabrand er en gave for både ensomme og udviklingshæmmede.

Det socialøkonomiske vaskeri med udviklingshæmmede i Søvangen i Brabrand har vist sig at være en uventet gave. Ikke bare til de medarbejdere der har fået et meningsfuldt job - men i endnu højere grad til Søvangens beboere. Det skriver TV 2 Østjylland.

En af dem er 75-årige Preben Gustav Skov, der har fået brudt sin følelse af ensomhed. Han kommer på vaskeriet hver tirsdag og torsdag. Når aviserne og alle tv-kanalerne er trevlet igennem om morgenen, så tager han ned på vaskeriet.

- Jeg bliver i godt humør, lige så snart jeg kommer ind ad døren. Hvis jeg er i dårligt humør, så skal jeg bare tage herop, siger Preben Gustav Skov, der er enkemand, og bor alene i sin lejlighed i Søvangen.

Vaskeriet blev startet op i januar 2017. Siden da har tre udviklingshæmmet haft jobbet som medarbejdere i vaskeriet.

- Mange udviklingshæmmede drømmer om at have et arbejde og være med i et fællesskab. Mange er på et aktivitetscenter, og de vil rigtig gerne noget andet, sagde Pia Stabel Hjort, socialpædagog i vaskeriet, da det åbnede.

Da projektet startede, håbede man at boligforeningens beboere ville finde et fællesskab i vaskeriet. Det fortæller direktøren i Brabrand Boligforening.

- Vi har så travlt med at gøre os uafhængige af hinanden, men her sker der faktisk det, der er en gruppe af borgere, der bliver afhængige af nogle andre, og de udviklingshæmmede får anerkendelse, siger Keld Laursen, der er direktør i Brabrand Boligforening til TV2 Østjylland.

Han håber, at andre boligforeninger griber ideen. For det gør ifølge direktøren ikke noget, at vi får skabt noget mere gensidig afhængighed.

- Den gensidige afhængighed kan føre noget godt med sig. Den genelle lære er, at man får meget ud af at skabe den her afhængighed, siger Keld Laursen, der er direktør i Brabrand Boligforening.