Udenrigsministeriet trækkes ind i omdiskuteret sag
Politiet blev presset til at tage tibetanske flag fra demonstranter, viser nye oplysninger ifølge eksperter.
Arkivfoto 17. marts 2008. - Demonstration ved den kinesiske ambassade. Da den daværende kinesiske præsident Hu Jintao i 2012 besøgte København, skulle han ikke se demonstranter. Det viser en hidtil ukendt "operationsbefaling", som Københavns Politi har fundet. Derfor har justitsminister Søren Pind (V) nedsat en undersøgelseskommission, der skal granske hele Tibet-sagen. Nu er Jyllands-Posten kommet i besiddelse af dokumenter, der tyder på, at Udenrigsministeriet har spillet en betydelig rolle.
Arkivfoto 17. marts 2008. - Demonstration ved den kinesiske ambassade. Da den daværende kinesiske præsident Hu Jintao i 2012 besøgte København, skulle han ikke se demonstranter. Det viser en hidtil ukendt "operationsbefaling", som Københavns Politi har fundet. Derfor har justitsminister Søren Pind (V) nedsat en undersøgelseskommission, der skal granske hele Tibet-sagen. Nu er Jyllands-Posten kommet i besiddelse af dokumenter, der tyder på, at Udenrigsministeriet har spillet en betydelig rolle. Foto: JENS DRESLING/POLFOTO

Endnu flere indicier peger nu på, at det ikke var politiet alene, der under det kinesiske statsbesøg i 2012 besluttede at tage tibetanske flag fra demonstranter.

Det viser dokumenter, som Jyllands-Posten er i besiddelse af på baggrund af en stor aktindsigt i Udenrigsministeriet.

Dokumenterne viser blandt andet, at den kinesiske ambassade i København 7. maj bad om et møde dagen efter mellem sin ambassadør, Li Ruiyu, og departementschefen i Udenrigsministeriet, Claus Grube.

Besøget drejede sig om Hu Jintao, præsident og generalsekretær for landets kommunistparti. Kineserne ville dele deres bekymring.

I en mail 10. maj 2012 skriver departementschefen i Udenrigsministeriet til medarbejderne i både Stats- og Udenrigsministeriet:

- For en sikkerheds skyld: Status, prestige, "ansigt" spiller en helt anden og stor rolle for de kinesiske ledere, end vi kender det i Vesten.

- Det er meget vigtigt, at præsidenten og hans delegation får et klart indtryk gennem program, protokol og form, at de bliver behandlet så fint og godt som nogen anden gæst på dette niveau, skrev departementschefen.

Formuleringen "ansigt" findes også i en hidtil tilbageholdt operationsbefaling fra Københavns Politi. Her havde PET oplyst om kineserne:

- Det er meget afgørende for dem, at "de ikke taber ansigt" ved konfrontation med demonstrationer eller lignende.

Ifølge Jens Elo Rytter, juraprofessor ved Københavns Universitet, tyder oplysningerne på, at idéen om at skærme den kinesiske præsident for demonstranter ikke var noget, politiet selv fandt på.

- Det her er klart et indicium på, at der har været et pres oppefra om, at besøget skulle blive en "succes", som så er givet videre til politiet, og som i sidste ende har spillet en rolle i forhold til, hvilke ordrer de menige politibetjente fik på gaden.

Også direktør i tænketanken Justitia Jacob Mchangama siger, at det tyder på, at det ikke kun kan være en befaling fra politiet.

- De siger, at de har gjort det med hensyntagen til ytrings- og forsamlingsfriheden, men når man så ser, hvordan man har håndteret det i praksis, og at der ligger denne operationsbefaling, må man jo spørge sig selv:

- Er det her bare en idé, politiet selv har fundet på? Næppe.

Det har ikke været muligt for Jyllands-Posten at få en kommentar fra Udenrigsministeriet til sagen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.