Uden hjælp var Susanne gået ned med stress: "Jeg troede, at jeg selv kunne klare det"

"Jeg troede, at jeg selv kunne klare det. Jeg tænkte, at det bare var nogle dage, og så kører det igen," siger Susanne List om sin stress. (Foto: Foto: Privat)

Hvis ikke den 55-årige dagplejer Susanne List havde fået hjælp, var hun gået ned med stress.

Det begyndte med manglende overskud og en konstant træthed.

Den 55-årige dagplejer Susanne List havde lagt mærke til de små tegn i hverdagen, der tydede på, at noget ikke var, som det skulle være. Alligevel skubbede hun det hen.

- Så begyndte jeg at få ondt i maven og græde uden at vide hvorfor, fortæller Susanne List.

Som tillidsrepræsentant havde hun selv sendt flere kolleger videre til en stresstest, der var en del af et gratis tilbud fra FOA og PenSam. Det var dog ikke noget, hun selv overvejede at benytte sig af.

- Jeg troede, at jeg selv kunne klare det. Jeg tænkte, at det bare var nogle dage, og så kører det igen, siger hun og fortsætter:

- Jeg troede også bare, at jeg ville få at vide, at jeg for tyk, og at jeg skulle motionere noget mere, og det havde jeg ikke lyst til.

Brød hulkende sammen

Susanne List fortsatte derfor sin hektiske hverdag, som udover arbejdet med børnene også bestod af en del oprydningsarbejde efter lukketid samt en del møder om aftenen i hendes egenskab af tillidsrepræsentant.

Selvom hendes mand også bad hende skrue ned for tempoet, fortsatte det, indtil hun en dag brød hulkende sammen foran formanden for Pædagogisk Sektor i FOA. Så skete der noget. For sektorformanden pressede sammen med to andre kolleger på, så Susanne List fik taget en stresstest.

Og den slog kraftigt ud.

- Resultatet viste, at jeg passer på andre, men hvem passer på mig, forklarer Susanne List.

Hun takkede ja til at blive ringet op af en socialrådgiver. Sammen fik de styr på hverdagen, som i dag er blevet mere struktureret, ligesom Susanne List har fået en masse råd og redskaber, som hun gør brug af.

- Jeg var sindsyg heldig, at jeg blev hjulpet, inden jeg blev rigtig syg. Jeg nåede ikke at komme helt ned og ligge, som mange gør, siger Susanne List.

Man skal gøre alt for at hjælpe

I dag har FOA og PenSam sammen med en række andre vidt forskellige organisationer og eksperter præsenteret et nyt samarbejde kaldet StressAlliancen. Alliancen har til formål at bekæmpe stress i Danmark ved at finde og formidle forebyggelsesmetoder.

Og det er en god nyhed, mener Susanne List.

- Man skal gøre alt, hvad man overhovedet kan for at hjælpe folk med stress. Det er jo mere eller mindre blevet en folkesygdom, så det er godt, at der bliver sat fokus på den, siger hun.

Susanne List håber også, at det kan få folk til at være mere åbne omkring stress, for det er noget af det, der har hjulpet hende. Hun blev opfordret til at fortælle sin leder om, hvordan hun havde det. Og det er hun glad for, at hun gjorde.

- Det er en fordel at kunne tale med sin leder og kolleger om det. Det hjælper, at man støtter op om hinanden, og det vil jeg også råde andre til, siger hun.

Det har overrasket hende, at emnet faktisk ikke er så tabubelagt, som hun havde forestillet sig.

- Folk vil gerne tale om det. Det er ikke flovt. I gamle dage syntes man måske, at det var flovt, hvis man gik til psykolog, men det er det jo absolut ikke. Det er noget af det vigtigste at få italesat, siger Susanne List.