Den tilspidsede situation, hvor flere vestlige lande tilsyneladende er tæt på et militært indgreb i Syrien, efterlader Kina i en ubekvem situation.
Kina er ikke militært i stand til at stille noget op i Mellemøsten, og stormagten må derfor se til fra sidelinjen i en militær konflikt, som kineserne har kæmpet for at forhindre i FN's Sikkerhedsråd.
Meget ser nu ud til, at flere lande anført af blandt andre USA og Storbritannien, vil udføre et militært indgreb uden et FN-mandat i det borgerkrigshærgede land.
Situationen er ubekvem for Kina, fordi Mellemøsten er afgørende vigtig for kinesernes energiforsyning. Mellemøsten er Kinas vigtigste kilde til råolie.
Et militært indgreb kan - frygtes det af flere nationer - udløse en større uro i regionen, også uden for Syriens grænser.
I løbet af årets første syv måneder har Kina importeret cirka 83 millioner ton råolie, hvilket udgør halvdelen af landets samlede import. Kineserne får råolie fra Saudi-Arabien, Iran, Irak, Oman og De Forenede Arabiske Emirater.
Kina har ikke nogen større økonomiske interesser i Syrien, men anser landet for at være strategisk vigtigt for stabiliteten i Mellemøsten.
En pensioneret kinesisk general Luo Yuan sagde sidste år til avisen People's Daily, at med så meget olie på spil, "så kan vi ikke sige, at problemerne i Syrien og Iran ikke har noget med os at gøre."
Kina har sagt, at landet hverken støtter det syriske styre eller oppositionen.
/ritzau/Reuters
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.