Tysklands finansielle høg bliver formand for Forbundsdagen

Den 75-årige CDU-politiker Wolfgang Schäuble, der som Tysklands finansminister i en årrække har været en høg, når det gælder finansiel disciplin, er indstillet på at blive formand for Forbundsdagen.
Den 75-årige CDU-politiker Wolfgang Schäuble, der som Tysklands finansminister i en årrække har været en høg, når det gælder finansiel disciplin, er indstillet på at blive formand for Forbundsdagen. Foto: Gregor Fischer/AFP

Den erfarne tyske politiker Wolfgang Schäuble er indstillet på at overtage posten som formand for Forbundsdagen, siger et fremtrædende parlamentsmedlem fra det konservative CDU, Volker Kauder.

- Vi glæder os over, at Schäuble har sagt ja til at blive kandidat til posten, siger Kauder.

Schäuble, som er den mest erfarne i det tyske parlament, har været en markant finansminister i Angela Merkels afgående regering.

Den 75-årige CDU-politiker har siddet i Forbundsdagen i 45 år.

Wolfgang Schäuble kommer til at erstatte Norbert Lammert.

Posten som formand for Forbundsdagen er den næsthøjeste politiske post i Tyskland.

Kauder, som er en af forbundskansler Angela Merkels nære allierede, og hans modpart i CSU, CDU's søsterparti i Bayen, Alexander Dobrindt, vil formelt nominere Schäuble til den ærefulde post.

Schäuble er en høg, når det gælder finansiel disciplin. Men han er også stærk tilhænger af mere integration i Europa i fremtiden.

Han mødte Merkel, som voksede op i DDR, kort efter Berlinmurens fald i 1989.

Schäuble var dengang tronarving til lederposten i det konservative CDU efter den mangeårige forbundskansler Helmut Kohl. Merkel var en af Kohls østtyske protegéer.

Men da Schäuble omsider blev partileder efter Kohls afgang, blev det kun for kort tid, og han kom aldrig til at træde ud af forgængerens skygge. I 2000 måtte han overlade posten til Merkel på grund af sin rolle i en skandale omkring partistøtte.

Siden har Merkel og Schäuble kørt et parløb omkring den tyske økonomi, selv om de på nogle måder står langt fra hinanden og tilhører forskellige fløje i CDU.

Schäuble har også spillet en nøglerolle på europæisk plan, blandt andet i håndteringen af den græske gældskrise.

Han har været bundet til en kørestol siden 12. oktober 1990, hvor en mentalt forstyrret mand affyrede tre skud mod ham og lammede ham.

I en årrække hed det, at han havde gjort det tyske finansministerium til en "idéfabrik".

Ændringen sker i kølvandet på det tyske valg i søndags. Få venter, at intense koalitionsforhandlinger om en ny regering kommer i stand før et delstatsvalg i Niedersachsen den 15. oktober.

Merkel ventes at forsøge at danne en samlingsregering sammen med det liberale parti FDP og Miljøpartiet De Grønne. FDP er stærkt interesseret i finansministerposten, skriver tyske medier.

/ritzau/dpa

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.