Tysk bank skal betale for dansk bankkrak
HSH Nordbank AG skal ifølge dommen betale 100.421.798 kroner og seks øre til Finansiel Stabilitet, som er statens skraldeselskab i den finansielle sektor. Foto: Colourbox/free
Østre Landsret afsiger dom i opgør efter Roskilde Bank. Tysk bank skal betale 151 millioner.

En tysk bank kan ikke løbe fra et lån på 100 millioner kroner til Roskilde Bank.

Det har Østre Landsret fastslået i en dom mandag.

Her har Finansiel Stabilitet, som har overtaget den kollapsede Roskilde Bank, fået medhold i en stor retssag.

HSH Nordbank AG skal ifølge dommen betale 100.421.798 kroner og seks øre til Finansiel Stabilitet, som er statens skraldeselskab i den finansielle sektor.

Dertil skal lægges såkaldte procesrenter, som ifølge oplysninger til Ritzau løber op i cirka 51 millioner kroner, samt sagsomkostninger på 3,6 millioner kroner.

Lånet blev udbetalt 14. december 2007. Det havde status af ansvarlig lånekapital. Samme dag indskød Roskilde Bank 100 millioner kroner på en konto i den tyske bank.

I sommeren 2008 gik Roskilde Bank ned. Derfor besluttede den tyske bank at modregne lånet med indskuddet.

Men nu har Østre Landsret givet Finansiel Stabilitet ret i, at der ikke kunne modregnes. Derfor skal HSH Nordbank af med det store beløb.

Under retssagen har den tyske bank hævdet, at Roskilde Bank ikke overholdt vilkårene for lånet ved at have undladt at fortælle om "signifikante og materielle hændelser."

Regnskabet var misvisende, har HSH Nordbank påpeget. Og påstanden hviler også på Finansiel Stabilitets egen opførsel.

Finansiel Stabilitet har nemlig rejst erstatningssag mod blandt andre de tidligere revisorer for Roskilde Bank, Ernst & Young, for at have handlet ansvarspådragende ved at godkende regnskaberne for 2007.

Men det er landsdommerne ikke enige i. At der er anlagt en retssag mod revisorerne beviser ikke i sig selv, at årsrapporten var fejlagtig, og at Roskilde Bank burde have foretaget nedskrivninger før 14. december 2007, mener de.

Dommerne afviser også en påstand om, at Roskilde Bank burde have været lukket før december 2007, fordi den ikke levede op til kravene om solvens.

De to banker var ikke ukendte for hinanden. Fire gange tidligere lånte Roskilde Bank penge hos HSH Nordbank - i alt 655 millioner kroner.

Den tyske bank har nu mulighed for at anke landsrettens dom til Højesteret.

/ritzau/