Tvungen pensionsopsparing vil koste ledige 4.400 kroner om året
Regeringen lægger op til, at der skal indføres en tvungen pensionsopsparing, som skal indfases fra 2019. Foto: Brian Bergmann/Scanpix

Sidste år brugte danske familier i gennemsnit 4.400 kroner på julegaver, and, juletræ og småkager. Men julemenuen kan blive mere skrabet i fremtiden i familier, hvor mor eller far er arbejdsløs.

Regeringen lægger nemlig i sit nye 2025-udspil op til, at der skal indføres en tvungen pensionsopsparing, som skal indfases fra 2019. Når pensionsopsparingen er fuldt indfaset i 2026, vil det koste godt 4.400 kroner årligt for en ledig på dagpenge, viser beregninger fra 3FA. Det skriver Fagbladet 3F.

- Det er fint at spare op til sin alderdom. Men mange ledige vil kun vanskeligt kunne afse de penge. Man bliver altså ikke fed eller rig af at få dagpenge, fastslår Eva Obdrup, forretningsfører for 3F's a-kasse, 3FA.

750.000 danskere mellem 25 og 59 år betaler ikke - eller kun meget lidt - til en pensionsordning. 74 procent af dem er folk på overførselsindkomst, herunder dagpenge. Det er dem, regeringen nu vil tvinge til at spare op. Regeringen vil have ordningen indfaset over otte år fra 2019 til 2026, så det starter med 0,25 procent i 2019 og ender med 2 procent i 2026.

- Først vil man tage pengene fra folk og sætte dem ind på en tvungen opsparing. Senere risikerer man jo, som pensionist, at blive modregnet i andre ydelse eller tillæg, fordi man har lidt opsparing. Og så er pengene væk. Derfor kan det jo blive en virkelig dårlig deal for de ledige, som kan blive dobbelt ramt, hvis ikke politikerne får løst samspilsproblemerne, siger hun.

Da regeringen senest foreslog samme model - i 2025-planen fra 2016 - pegede overvismand Michael Svarer på, at en tvungen pensionsopsparing ville få en bedre fordelingsmæssig profil, hvis den blev udvidet, så det offentlige også spyttede i kassen og betalte lidt ind på pensionsopsparingen for folk på overførselsindkomster.