Pape hæver straffen for at true offentligt ansatte: Det skylder vi
Ingen må gå utryg på arbejde med frygt for, om dagen byder på trusler eller chikane, skriver Søren Pape Poulsen. (Foto: Foto: Ritzau Scanpix)

For få dage siden blev en politibetjent ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi truet og overfaldet af en person, der sad i et venteværelse på en politistation. For et par måneder siden kom det frem, at flere danske sygeplejersker i stigende grad skjuler eller ændrer i deres navneskilte for at undgå at blive opsøgt og truet af patienter. 

Det er historier som disse, der blandt andet er baggrunden for, at vi i Folketinget torsdag vedtager regeringens lovforslag om at forhøje straffen for trusler, chikane og hærværk mod offentligt ansatte, så vi kan sikre tryggere arbejdsforhold for det offentlige Danmark.

Næsten en million danskere arbejder i det offentlige Danmark. På skoler, sygehuse, plejehjem, politistationer og mange andre steder. Alle offentligt ansatte udfylder en vigtig samfundsmæssig opgave, når de hver dag møder på arbejde og holder hjulene kørende, så vi i Danmark har et velfungerende samfund.

Netop derfor er enhver form for trusler og chikane mod offentligt ansatte i særlig grad ødelæggende for fællesskabet. En trussel om vold mod eksempelvis en socialrådgiver skaber utryghed for den enkelte ansatte, og i værste fald kan det sprede sig videre til hele arbejdspladsen. Ingen må gå utryg på arbejde med frygt for, om dagen byder på trusler eller chikane.

De seneste tal på området viser desværre, at der i 2017 var ikke mindre end 6.385 anmeldelser for vold og trusler mod netop offentligt ansatte.

En undersøgelse fra 2018 viste desuden, at cirka fire ud af 10 lokalpolitikere har været udsat for enten trusler, chikane eller hærværk. Det gør mig i den grad harm, at offentligt ansatte og lokale politikere i så høj grad skal udsættes for trusler og chikane, bare fordi de passer deres arbejde. 

Tallene på området og de mange historier er med til at illustrere vigtigheden af at stå sammen om de offentligt ansatte og sætte foden ned over for respektløs adfærd mod det fælles. Derfor hæver vi nu strafniveauet for trusler, chikane og hærværk mod offentligt ansatte.

Det betyder, at der nu lægges en tredjedel oveni straffen for at true offentligt ansatte. For at chikanere offentligt ansatte. Og for at begå hærværk mod offentligt ansatte.

Det betyder, at en person, som tidligere for eksempel fik 30 dages fængsel, nu vil få 40 dage i stedet. Et vigtigt signal at sende, som forhåbentlig kan afholde folk fra at chikanere og true personer, der blot passer deres arbejde i fællesskabets tjeneste. 

Det skylder vi alle offentligt ansatte, der hver dag går på arbejde for din og min skyld.

Dette er et debat-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News