Trump letter staters droneregler til transport af medicin

USA liberaliserer et testprogram for droner, så det bliver muligt at flyve over mennesker og uden for droneførerens synsfelt, oplyser Det Hvide Hus. (Foto: Foto: /arkiv/AFP)

Delstater i USA kan deltage i liberaliseret testprogram for droner, men det gør almindelige droneejere ikke.

USA liberaliserer et testprogram for droner, så det bliver muligt at flyve over mennesker og uden for droneførerens synsfelt, oplyser Det Hvide Hus.

Det bliver også muligt at flyve med droner om natten.

Formålet er at sætte skub i bestræbelser mod en fremtid med ubemandet transport af eksempelvis medicin og pakker.

Delstaterne kan med de nye regler søge de føderale luftfartsmyndigheder (FAA) om godkendelse til at deltage i programmet.

Det betyder, at reglerne ikke gælder alle droneejere.

Rådgiver Michael Kratsios i Det Hvide Hus fortæller, at programmet åbner luftrummet for leverancer af livreddende medicin og kommercielle pakker, inspektion af infrastruktur og støtte til nødhjælpsaktioner.

Selskaber som Alphabet, der er moderselskabet bag Google, og Amazon drømmer om at kunne udbringe pakker med droner.

- For at kunne fastholde USA's førerposition inden for denne nye industri har vi brug for nye regler, som kan fremme innovation, samtidig med at sikkerheden i luftrummet kan garanteres, siger Kratsios.

I 2016 under præsident Barack Obamas ledelse åbnede myndighederne luftrummet for mindre droner til uddannelse, forskning og rutinemæssigt kommerciel brug.

FAA skønner, at antallet af hobbydroner i 2021 vil være tre gange højere end i dag. Antallet af kommercielle droner vil være tidoblet til omkring 442.000.

Fabrikanter har presset på for en liberalisering på området. Det er blandt andet sket med henvisning til transportministeriets accept af test med selvkørende biler.

I september ramte en civil drone en stor militærhelikopter ved New York City. Helikopteren blev beskadiget.

/ritzau/Reuters