Trump: Jeg behøver ikke Kongressens tilladelse til nye angreb

Demokraterne i USA's Kongres kritiserer Trump for ikke at have søgt bred opbakning forud for et militært angreb i Irak, hvor en prominent iransk general blev dræbt. (Foto: Jim Watson/Ritzau Scanpix)

End ikke ved "uforholdsmæssige" angreb mod Iran mener Trump, at han behøver at spørge Kongressen til råds.

USA's præsident, Donald Trump, afviser, at han behøver at søge godkendelse fra Kongressen til fremtidige angreb mod Iran. End ikke for et "uforholdsmæssigt" angreb.

Det skriver præsidenten på Twitter.

Således afviser han samtidig Demokraternes kritik af, at han burde have orienteret Kongressen før drabet på den iranske general Qassem Soleimani i Bagdad.

- Disse opslag (på Twitter, red.) vil fungere som orientering af USA's Kongres, hvis Iran rammer en amerikansk person eller et amerikansk mål, så vil USA hurtigt slå tilbage, måske på en uforholdsmæssig måde, skriver Trump på Twitter.

- Sådan en orientering er ikke påkrævet, men bliver givet uanset hvad.

Den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, har kritiseret Trumps beslutning om at beordre angrebet mod Soleimani.

Hun kritiserer ligeledes Trump for først officielt at orientere Kongressen om angrebet lørdag - 48 timer efter at angrebet var blevet udført.

Demokratiske politikere annoncerede søndag, at de vil have indført en ny resolution, som skal forhindre Trump i egenhændigt at føre USA i krig med Iran.

Men kritikken preller af på Trump, der nu varsler, at han heller ikke ved fremtidige angreb mod iranske mål vil tage Kongressen med på råd.

Tidligere amerikanske regeringer har arbejdet på at sikre bred tværpolitisk opbakning til vigtige militære operationer ved at orientere oppositionen på forhånd.

Men Trump-administrationen orienterede ikke de demokratiske ledere i Kongressen forud for angrebet på Soleimani. Det fortalte Nancy Pelosi efter angrebet.

Hun betegnede angrebet som en "iværksættelse af fjendtlighed", som blev begyndt "uden at konsultere Kongressen og uden at formulere en klar og legitim strategi til hverken Kongressen eller offentligheden".

- Som formand for Repræsentanternes Hus gentager jeg min opfordring til administrationen om øjeblikkeligt og udførligt at orientere Kongressen om militære engagementer i relation til Iran og de næste skridt, der overvejes.

/ritzau/AFP

/ritzau/AFP