Trump har ikke tænkt sig at fyre Rusland-anklager Mueller

Ifølge Justitsministeriets regler er det kun vicejustitsminister Rod Rosenstein, der kan fyre særlig anklager Robert Mueller (billedet. (Foto: Foto: Saul Loeb/AFP)

Trump har angiveligt ingen planer om at fyre den særlige anklager Robert Mueller, sådan som det har rygtedes.

USA's præsident, Donald Trump, har ingen intentioner om at fyre den særlige anklager Robert Mueller, som efterforsker, om der var en ulovlig forbindelse mellem Trump-kampagnen og Rusland i valgåret 2016.

Det siger talskvinde for Det Hvide Hus Sarah Huckabee Sanders til journalister om bord på præsidentens fly, Air Force One.

- Præsidenten har ret til at fyre ham, men det har han ingen intentioner om at gøre, siger hun tirsdag aften lokal tid ifølge nyhedsbureauet AP.

Udtalelsen kommer, efter at Christopher Ruddy, der er en af Trumps nærmeste venner, mandag besøgte Det Hvide Hus.

Ruddy, der leder et konservativt medieselskab, fortalte efterfølgende tv-stationen PBS, at Trump "måske overvejer at afslutte den særlige anklagers arbejde". Altså at fyre Mueller.

- Jeg tror, han overvejer den mulighed, sagde Ruddy.

Ifølge Justitsministeriets regler er det dog kun vicejustitsministeren - altså Rod Rosenstein - der kan fyre den særlige anklager.

Dog kan præsidenten omgå denne protokol ved at fyre sin vicejustitsminister og udpege en anden til at udføre hans ønske. Det skriver AP.

Vicejustitsminister Rod Rosenstein har selv udnævnt Mueller til særlig anklager. Han har tidligere udtalt, at han kommer til at forsvare integriteten af Muellers efterforskning.

- Jeg har truffet beslutningen (om at udpege Robert Mueller, red.), fordi det er nødvendigt, hvis det amerikanske folk skal have tillid til udfaldet af undersøgelserne, sagde Rosenstein ifølge CNN i forbindelse med udnævnelsen 17. maj.

Imens er nogle af Trumps konservative støtter begyndt at stille spørgsmålstegn ved Robert Muellers troværdighed. Det sker, i takt med at undersøgelsen intensiveres.

Således har flere bidt mærke i, at Mueller til sin undersøgelse har hyret en række jurister med ekspertise i kriminalret.

Trump selv har ikke høje tanker om undersøgelsen. Han har kaldt Rusland-anklagerne for en "heksejagt" mod ham og et "fupnummer".

Robert Mueller har som særlig anklager beføjelse til at rejse tiltale mod eventuelle mistænkte i sagen.

/ritzau/