Troels Lund efter nye tal om ufaglærte: "Alarmerende"
Det beviser både vigtigheden af, vi går i gang med en ny runde trepartsforhandlinger, hvor vi ser på hele voksen- og efteruddannelsessystemet, VEU, og hvordan vi kan gøre en indsats for de kortuddannede, siger Troels Lund Poulsen. (V) Foto: Mathias Løvgren Bojesen/Scanpix/arkiv
En ud af to ufaglærte arbejdere mener ikke, at de har brug for at uddanne sig mere, viser analyse.

Hver anden ufaglærte mener ikke, at de har brug for yderligere uddannelse.

Samtidig er det hele 80 pct. af danskere på tværs af uddannelsesniveau, der ikke frygter for at miste deres job som følge af, at deres faglige kvalifikationer ikke længere kan følge med arbejdsmarkedets krav.

Det viser en analyse lavet af en ekspertgruppe, som regeringen har nedsat, skriver Finans.

Den bygger bl.a. på interviews med 1.500 danskere i arbejdsstyrken.

I de kommende trepartsforhandlinger er voksen, efter- og videreuddannelse på bordet.

Og konklusionen bekymrer formanden for ekspertgruppen, Stina Vrang Elias, der også er adm. direktør i tænketanken DEA. Der er brug for et wakeupcall og en helt ny måde at tænke uddannelse på, advarer hun.

- Der er virkelig behov for, at folk får en anden opfattelse af, at vi har brug for nye kompetencer hele livet, siger hun.

Hun påpeger samtidig, at det gælder alle uddannelsesgrupper, men især folk med ingen eller en kort uddannelse.

Alarmerende tal

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er regeringens chefforhandler i trepartsforhandlingerne, som desuden også omfatter arbejdsgivere og lønmodtagere.

- Konklusionerne er tankevækkende og på sin vis alarmerende i forhold til den udfordring, som vi står overfor.

- Det beviser både vigtigheden af og dokumenterer nødvendigheden af, at vi går i gang med en ny runde trepartsforhandlinger, hvor vi ser på hele voksen- og efteruddannelsessystemet, VEU, og hvordan vi kan gøre en indsats for de kortuddannede, siger Troels Lund Poulsen til Finans.

Halvdelen uden efteruddannelse i 2016

Halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen har ikke været i efteruddannelse i 2016, og ifølge undervisningsminister Merete Riisager (LA) er det "et strukturelt problem".

- Når så få oplever det som vigtigt (at tage efteruddannelse, red.), er det, fordi det ikke opleves som vigtigt nok for den enkelte, og det er ikke godt nok, siger Merete Riisager, der nu vil se på muligheder for at gør hele VEU-systemet mere fleksibelt.

Formand for 3F Per Christensen mener, at forklaringen på analysen især er, at mange ikke kan se, hvordan trends som globalisering og digitalisering påvirker deres job, så længe chefen er tilfreds.

- I det perspektiv er det ikke spørgsmål om, hvorvidt man forstår udfordringen. Det handler mere om, at det kan være svært at se, hvad det er for et uddannelsesbehov, man har, siger han til Finans.