Troels Lund: Arbejdstilsynet skal kende sin egen økonomi

Der skal være ro om Arbejdstilsynets arbejde. Derfor skal tilsynet have faste tilskud og mere stabile rammer fremover, mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.
Beskæftigelsesministeren åbner op for faste bevillinger til Arbejdstilsynet.
Beskæftigelsesministeren åbner op for faste bevillinger til Arbejdstilsynet. Foto: Kim Haugaard/Scanpix

Medarbejderne i Arbejdstilsynet har i årevis levet med usikkerhed om de økonomiske rammer, mens politikere under skiftende regeringerne har svinget sparekniven og givet midlertidige bevillinger.

Men på et samråd i Folketinget onsdag åbnede beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V), op for at drøfte mere permanente økonomiske rammer til en af de største aktører til at sikre danskerne et godt, sundt og sikkert arbejdsmiljø.

- Jeg vil foretrække, at Arbejdstilsynet får mere stabile økonomiske rammer fremover. Det er er jeg helt indstillet på at forhandle om. Jeg vil også se på, om vi skal have et andet og mere permanent bevillingsniveau, siger Troels Lund Poulsen ifølge Fagbladet 3F.

Må vente på udvalg

Beskæftigelsesministeren understregede dog, at det først kommer til at ske, når det ekspertudvalg, som blev nedsat tidligere i år i forsommeren 2018 kommer med anbefalinger til, hvordan hele arbejdsmiljøindsatsen kan gentænkes.

- Som minister er jeg bekymret over udviklingen i forhold til arbejdsulykker og de fremtidige udfordringer med psykiske problemer og muskel- og skeletsygdomme, siger Troels Lund Poulsen og tilføjer:

- Og jeg har stor tiltro til, at ekspertudvalget kommer med gode, konstruktive anbefalinger frem mod sommeren 2018. Men vi må se anbefalingerne, før vi lægger os fast på bevillingerne til Arbejdstilsynet fremover.

Regeringens finanslovsforslag for 2018 er der lagt op til, at bruttobevillingen til Arbejdstilsynet næste år bliver beskåret med 19,5 millioner kroner, og 24 stillinger bliver nedlagt. Det sker oveni de 71 stillinger, der er forsvundet siden 2015.

Beskæftigelsesordfører fra Socialdemokratiet, Leif Lahn Jensen, havde svært ved at se, hvordan udsigten til nye besparelser på Arbejdstilsynet hænger sammen med regeringens ambitioner om, at danskerne skal blive længere på arbejdsmarkedet.

- Mener ministeren, at det er den rigtige medicin at forringe arbejdsmiljø, når folk skal være længere tid på arbejdsmarkedet ?, siger Leif Lahn Jensen.

Arbejdstilsynet skal fokuseres

Ministeren svar var, at Arbejdstilsynet er rustet til at løse dets opgaver. Men at tilsynet skal blive endnu bedre til det fremover via en mere fokuseret indsats.

- Vi skal bruge ressourcerne der, hvor det giver mest mening, siger Troels Lund Poulsen, der blandt andet fremhævede nye initiativer mod ulykker i landbruget og uanmeldte besøg på byggepladser som eksempler.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.