Troels efter næsten et år på integrationsydelse: "Jeg er på røven"

Integrationsydelsen har ramt en gruppe danskere, som den slet ikke var tiltænkt. En af dem, der er sat på den lave ydelse, er den pæredanske Troels Jakobsen. (Foto: Foto: Dot Severin Nielsen.)

I snart et år har Troels Jakobsen været på integrationsydelse. Men da han mener, at Københavns Kommune har truffet en ulovlig afgørelse, nægter han at skaffe dokumentation, der fjerner ham fra ydelsen.

Fem år i Athen blev skæbnesvangre for 47-årige Troels Jakobsen, der i dag bor i København og er uddannet ved Dramatikeruddannelsen på Aarhus Teater.

Han har tidligere arbejdet for Det Kongelige Teater, Zentropa og DR TV-DRAMA.

I oktober 2005 flyttede han til den græske hovedstad, fordi hans daværende kæreste var græker, og han havde mulighed for at freelance.

Hvad han ikke kunne forudse dengang, var, at årene væk fra Danmark betød, at han fik en kæmpe økonomisk lussing.

Sidste sommer modtog Troels Jakobsen nemlig et brev fra Københavns Kommune. Beskeden var nedslående: Han skulle på integrationsydelse fra 1. juli 2016.

Avisen.dk har set brevet, hvor der står, at Troels Jakobsen på integrationsydelse vil modtage omkring 6.000 kroner om måneden før skat.

Ulovlig afgørelse

Dermed var Troels Jakobsen en af de omkring 1.322 danske statsborgere i København, der sidste sommer røg på den lavere integrationsydelse i stedet for kontanthjælp, fordi de ikke havde boet i Danmark i mere end syv ud af de seneste otte år.

Men i november fastslog Udlændinge- Integrations- og Boligministeriet, at det var i strid med EU-lovgivningen at sætte danske statsborgere på integrationsydelse, blot fordi de har boet et år ud af otte i et andet EU-land.

På den baggrund bad ministeriet kommunerne om at genbehandle sager, hvor danske statsborgere var sat på integrationsydelse.

- Det med, at jeg har været i Grækenland, er ikke en lovlig grund til, at jeg har været på integrationsydelse, for det krænker EU's frie bevægelighed, siger Troels Jakobsen til Avisen.dk.

I dag har Københavns Kommune gennemgået lidt over tusind sager, hvor københavnere, potentielt set kunne få omgjort deres afgørelse om integrationsydelse og få efterbetaling.

Det har foreløbigt betydet, at 294 borgere er taget væk fra integrationsydelsen igen. Og de flest af dem har fået penge med tilbagevirkende kraft, oplyser Lisbet Rasmussen, der er afdelingschef i kommunens Ydelsesservice i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Troels Jakobsens sag blev også genvurderet i marts, men han blev fastholdt på den omstridte ydelse.   

Sover på sofa

Da forholdet til den græske kæreste var ophørt, og den økonomiske krise begyndte at kradse, tog Troels Jakobsen i oktober 2009 hjem igen til Danmark.

Men efter et sygdomsforløb og en presset teaterbranche stod han pludselig uden arbejde og endte på kontanthjælp. 

For at slippe væk fra offentlig forsørgelse søgte han jobs udenfor teatermiljøet, fortæller han. Men i takt med, at hans økonomiske situation blev forværret på integrationsydelsen, dalede overskuddet til at søge nye job.

- I efteråret faldt det hele fra hinanden, for jeg havde ikke råd til at betale husleje. Min hverdag blev fyldt op med bare at overleve og finde ud af, hvordan pokker jeg kunne leve for så få penge, siger Troels Jakobsen.

Hans huslejekontrakt udløb, og han havde ikke råd til at forny den eller finde et andet sted at bo i hovedstaden, forklarer han. Men han ville blive i København, fordi han stiller op til efterårets kommunalvalg for Alternativet.

Det endte med, at han flyttede ind hos nogle venner, hvor han har fået lov til at medbringe en lille sofa, han sover på. Resten af hans ejendele er opmagasineret i bekendtes kælderrum.

Troels Jakobsen har to voksne børn og en søn, der bor hos sin mor. Den yngste, som han ser hver anden uge, betaler han børnebidrag til. Men i og med han det seneste år ikke har kunnet betale bidraget, skal han senere afdrage de cirka 1.200 kroner om måneden, forklarer han.

Skamfuldt at være flad

Da Troels Jakobsen ikke har familie, der kan hjælpe ham økonomisk, er han dybt afhængig af sin omgangskreds, fortæller han.

- Jeg er på røven. Og det ved hele min omgangskreds, så de har været mægtig fine. Man bliver jo socialt handicappet, for man kan ikke gå ud, siger han.

Det tog tid at lære at tage imod hjælp fra andre, oplevede Troels Jakobsen.

- Det var grænseoverskridende de første gange, jeg måtte lave Facebookopslag om, at nu var det den 10. i måneden, og jeg havde ikke nogen penge og vidste ikke, hvor jeg skulle få mad fra.

- Jeg skammede mig, da jeg gjorde det. Men i virkeligheden burde jeg jo ikke skamme mig. Jeg gør det ansvarlige. Jeg har behov for hjælp. Jeg beder om hjælp, siger han.

"Problem for retssikkerheden"

Når Troels Jakobsen har været fastholdt på integrationsydelse, hænger det også sammen med, at kommunen ikke kan se, at han har haft indkomst i Danmark i forskellige perioder fra 2010 til 2015. Det fremgår af det brev fra kommunen, som Avisen.dk har set.

Men Troels Jakobsen har ikke været udrejst siden 2009, fastslår han.

Hvorfor har du ikke bare fremskaffet den nødvendige dokumentation, der viser, at du opfylder opholdskravet?

- Jeg kunne nemt redde min egen røv, men rigtig mange borgere på kontanthjælp og hjemløse har ikke overskud til at sige fra. Hele det dokumentationskrav, som kommunen stiller op, er problematisk for retssikkerheden, for de har ikke nogen begrundet mistanke om, at jeg ikke har været i Danmark i de pågældende perioder, siger han.

Kommune: Borgen skal selv skaffe dokumentation

Københavns Kommune udtaler sig ikke om enkeltsager, men Lisbet Rasmussen, der er afdelingschef i Ydelsesservice under Københavns Kommune, skriver i et skriftligt svar til Avisen.dk:

"Vi følger naturligvis lovgivningen, herunder i denne sag vejledning i form af brev af 24. november 2016 fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet om netop integrationsydelse til danske statsborgere m.v. Hvis en borger mener, at vi har truffet en forkert afgørelse, har vedkommende naturligvis klageadgang til Ankestyrelsen."

Er det udelukkende borgeren, der selv skal fremskaffe den nødvendige dokumentation, eller kan man få hjælp fra kommunen?

"Kommunen skal i hver enkelt sag sikre sig, at der foreligger de fornødne oplysninger i sagen. Det påhviler ansøgeren at fremskaffe oplysningerne, i det omfang de ikke umiddelbart er tilgængelige for kommunen. Giver de oplysninger, der er i kommunens besiddelse – eksempelvis skatteoplysninger eller oplysninger om sprogkundskaber – kommunen anledning til tvivl om, at opholdskravet er opfyldt, har ansøgeren pligt til at bidrage med den fornødne dokumentation," skriver Lisbet Rasmussen.

UDVID

En principsag

Personer på integrationsydelse kan få et dansktillæg på 1.500 kroner om måneden, hvis de kan bevise deres danskkundskaber.

Heller ikke den dokumentation har Troels Jakobsen villet eller kunnet diske op med, selvom han både har færdiggjort folkeskolen og gymnasiet. I stedet har han skrevet til Beskæftigelsesforvaltningen i København, at han fremover kun står til rådighed, hvis han får en tolk med til møder med kommunen.

Det er blevet en principsag for ham.

- Hvis jeg går med til det her, fortsætter en praksis, som går udover mange mennesker. Det er en forvaltningspraksis, hvor kommunen på alle mulige måder forsøger at forskanse sig. De gør det sværere for borgere at få den hjælp, de har krav på, mener han.

Kan du forstå, hvis nogen så siger, det er din egen skyld, at du ikke får flere penge?

- Ja, ja, det er et aktivt valg. Det vil jeg gerne tage ansvar for, men jeg vil påpege, at vi har et systemisk problem, mener Troels Jakobsen, der oplever, at sagsbehandlerne forholder sig til regler frem for mennesker.

Men skal sagsbehandlerne bryde reglerne?

- Nej, men i min sag er det kommunen, der bryder reglerne. Og sagsbehandlerne har jo også et ansvar overfor mig.

Prins Joachim prinsesse Marie
Nyheder

Prins Joachim udskrevet

Fyldt køleskab
Mad og drikke

6 gode råd til at 

undgå madspild

Eksplosion Beirut
Nyheder

Kraftig eksplosion

ryster hovedstad

Kåre Mølbak
Corona

Kåre Mølbak: Stands

genåbningen

Lufthavn bagage
Helt vildt

Stoppet i lufthavn:

Havde skelet i kufferten

En snavset plastikbeholder
Mad og drikke

Sådan får du rene

plastikbeholdere

på ét minut

Spaniens ekskonge Juan Carlos.
Kongelige

Skandalekongen

er flygtet til Caribien

Thomas Frank Brentford
Sport

Danskere i kamp om

1,4 mia kroner

Motorvej set gennem forrude på bil
Krimi

Spøgelsesbilist

lavede U-vending

på motorvejen

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle

fundet død

Helikopter på strand med SOS skrevet i sandet
Helt vildt

Tre mænd

reddet af SOS

på stranden

 iberisk skovsnegl - også kendt som dræbersnegl
Nyheder

Sådan får du bugt med

havens dræbersnegle

Skilt foran Danish Crown-slagteriet i Ringsted.
Corona

Må sende syge

smittede til

nabokommuner

israelske soldater i Golanhøjderne
Nyheder

Israel angriber

naboland

Ulykke på motorring 3
Krimi

Kvinde død

efter ulykke med

løsrevet autoværn

Den coronaramte polske slagteriarbejder Kamil Wotjek sidder i en køjeseng
Corona

Syg Danish Crown-medarbejder bor med 65 andre polakker

En stipper på scenen
Nyheder

Strippersag

i Frømandskorpset

Spanske demonstranter demonstrerer mod ekskongen Juan Carlos
Nyheder

Ekskongen anklages

for korruption:

Nu forlader han landet

Computer og nemid-kort
Krimi

Telefon-svindlere

narrede millioner fra

ældre borgere

Passager i metrotog - nogle bærer mundbind
Corona

Professor: 

Mundbind

er det eneste alternativ

til nedlukning

Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti
Nyheder

Messerschmidt ny

næstformand i DF

Hilda og Keld Heick
Film og TV

Første navn afsløret: 74-årige Heick er klar til Vild med dans

Danish Crown-slagteriet i Ringsted
Corona

Tallene stiger:

207 nye smittede

i Danmark

Pressemøde om Tour de France på Københavns Rådhus med overborgmester Frank Jensen og statsminister Lars Løkke Rasmussen
Sport

Dansk cykelfest

er udskudt 

Kjeld Kirk Kristiansen
Kendte

Lego-familien vil have fingre i historisk travbane

Pelle Peter Jencel
Kendte

Lykkelige DR-værter: Vi skal være forældre

Bent Fabricius-Bjerre
Kendte

Bent Fabricius-Bjerre blev bisat med familien omkring sig

brand i en lejlighed i Viby J
Krimi

Uforklarlig brand i boligblok: Flere skal genhuses

Ilse Jacobsen på Hornbæk Strand
Kendte

Gummistøvle-dronning sælger sin vandkantsvilla

prins joachim
Kongelige

Tvivlsomt om prins Joachim bliver klar til nyt job

Ældre par i haven
Nyheder

Frivillighed skal stoppe behovet for at hæve pensionsalderen 

ulykke på Motorring 3
Krimi

Voldsom ulykke i myldretiden: Dele fra autoværn ramte flere biler

Hval
Krimi

Kvinde på dykkertur: Mast mellem to hvaler 

politibil
Krimi

14-årig død: Kørte galt i familiens bil

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle er stadig væk: Efter fund frygter politiet det værste

Hornbæk Strand
Nyheder

Livreddere vil gøre strand dårligere

Singer-songwriteren Tim Bendzko og reggae-sangeren Shaggy
Corona

Popkoncert skal fungere som smitteeksperiment

folk på stranden
Nyheder

Varmebølge er på vej

mundbind
Corona

Revet væk: Massevis af mundbind på vej mod Danmark

Wilford Brimley
Film og TV

Legendarisk

skuespiller død

Hurtigruten smitte
Corona

Smitte breder sig

norsk passagerskib

SpaceX Astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter

tilbage på jorden

Jesper Binzer DAD
Underholdning

DAD-sanger: De havde

sex og stjal vores

romerhjelm

Donald Trump Adolf Hitler
Nyheder

Sammenligner

Trump med Hitler

El Marro
Nyheder

Stod bag bølge af vold:

Narkoboss knaldet

En afsærret Shell-tankstation
Nyheder

12-årig pige dræbt

i skyderi ved benzintank

Lars Ulrich står bag trommesæt i Parken
Krimi

For høj musik i haven

giver bøder

mange døde af hjembrændt alkohol
Nyheder

86 døde af

hjemmebrændt alkohol

Billede af ung kvinde med grønne negle
Helt vildt

Mirakel:

Teenager fundet efter 8 dage

i øde skov

Jumbojet fra BA i lufthavn
Rejser

Mus forsinker

flyrejse i timevis

En grøn Suzuki foran grafittimur
Biler

Test: Suzuki Jimny

Jeep i kogevask

Billede af formanden for WHO edros Adhanom Ghebreyesus
Nyheder

Rystende melding

fra WHO

En astronaut kravler igennem slusen på Rumstationen ISS og bliver modtaget af tre andre astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter lander

i dag

James Cordon i jakkesæt og slips
Film og TV

James Cordon skal

erstatte Ellen Degeneres

Burgere på grill
Mad og drikke

Sådan griller du

perfekte burgere

Arne Juhl Mette Freeriksen
Nyheder

Arne undsiger 

regeringen

Spanien rejsevejledning
Corona

Spanien krydser kritisk grænse - kan blive lukket for rejser

Prins Andrew
Kongelige

Prins Andrew: Sexorgie

med mindreårige piger

Morten Messerschmidt
Nyheder

Messerschmidt

udfordrer

Thulesen-Dahl

Ringsted smitte slagteri
Corona

Yderligere 18 ansatte er

smittet på slagteri

Mundbind
Corona

Mundbind udsolgt flere steder

En kæmpe krokodille med en menneskehånd i gabet.
Krimi

Myrdede taxichauffører

og fordrede krokodiller

med ligene

Billed af en smilende Johnny Reimar
Kendte

Johnny Reimar:

At optræde for tiden

er som russisk roulette

Mundbind
Nyheder

Ældre Sagen:

Gratis mundbind

til pensionister

Mand med hovedet begravet i hænderne og med solskoldninger
Sundhed

Solskoldning

Sådan får du det bedre

Google Maps kvinde skraldespand
Helt vildt

Google-bilen fanger

kvinde i pinligt øjeblik

To mænd med ølmaver i små badebukser på en strand i Thailand.
Sex og samliv

Ny forskning:

Ølmaver forringer

POTENSEN

Mexicanske kirkegårdsarbejdere graver grave
Corona

Mexico har

tredjeflest coronadøde

i verden

Corona smitte WHO
Corona

Rekordstort antal

nye smittede

Billedet af tomt kontor med computerskærme
Nyheder

A-kasse bekymring:

Flere danskere

forsikrer lønnen

Mobiltelefon Twitter
Nyheder

17-årig anholdt:

Stod bag stort

hackerangreb

Filminstruktør Alan Parker
Film og TV

Mester-instruktør død

Kornmark
Krimi

Landmand finder død

mand på kornmark

Plejehjem omsorg
Corona

Smitte blandt personale:

Plejecentre lukker for besøg

Motorvej Fyn
Nyheder

Syv ulykker på syv dage:

Politi beder

bilister passe på

Billede af tomt slagteri
Corona

Smitteudbrud eksploderer på

slagteri i Ringsted

Luftbillede ud over et villakvarter i en by
Nyheder

Boligpriserne er nu højere

end før coronaudbruddet

Dame med blåt mundbind til demonstration
Corona

FAKTA:

Brug mundbind i myldretiden

El lille kylling ligger trygt  i et par store mandehænder
Dyreliv

Kyllingen går bedre

tider i møde

Kim Kardashian står foran hendes mand Kanye West på den røde løber
Kendte

Afsløring:

Kardashian og West har boet

hver for sig i et år