Trods kandidatgrad: Kinesiske Grace fik afslag på pædagoguddannelse
Selv om hun er akademisk uddannet kan kinesiske Grace Tang ikke dokumentere matematik på 9. klassesniveau, og det afholder hende fra at få en dansk uddannelse til pædagogisk assistent.  Foto: Morten Germund
Kinesiske Grace Tang er betaget af dansk pædagogik og ville elske at arbejde på en dansk børneinstitution.

Hvordan kan man have en japansk kandidatgrad i social policy – en uddannelse, som danske myndigheder oven i købet har godkendt - men ikke have lov til at begynde på en uddannelse til pædagogisk asssistent?

Det forstår 47-årige, kinesisk fødte Grace Tang ikke. Men det er ikke desto mindre den besked, hun har fået fra uddannelsestedet SOPU: Her er der ingen adgang, fordi hun ikke kan bevise, at hun kan matematik på 9. klasseniveau. Og afslaget skuffer hende meget.

- Jeg kan godt lide børn, og jeg er meget optaget af den specielle måde, man opdrager børn på i Danmark med vægt på kreativitet og selvstændighed. Den vil jeg gerne lære, siger hun.

Har allerede arbejdet i daginstitution

Den danske pædagogik adskiller sig meget markant fra den, hun kender fra Kina. Hun har lært den at kende gennem hendes egne børn på nu ni og seks, som begge har gået i dansk børnehave og skole.

- Jeg har også selv arbejdet i en dansk børnehave i et jobtilbud, som min kommune, Hørsholm, havde skaffet mig. Det kunne jeg godt lide, fortæller Grace Tang.

Hun kom til Danmark for fire år siden sammen med sin danske mand, som hun har været gift med i 10 år. De mødte hinanden, mens de arbejdede for det samme danske møbelfirma i Kina.

To år med afvisninger

I de sidste to år i Danmark har hun forgæves forsøgt at få arbejde med den uddannelse, hun har med sig fra Østen. Hun tog sin bachelorgrad i Kina og sin mastergrad i Japan.

- Jeg har søgt inden for eksport, shipping, i lufthavnen, og også i Folkeskolen. Men selv om min uddannelse er godkendt i Danmark, har jeg hver gang fået at vide, at jeg skal have en dansk uddannelse, fortæller Grace Tang.

Familien rammes

Nu bliver hun også afholdt fra at tage en uddannelse i Danmark, og det gør hende voldsomt frustreret.

- Jeg går alene hjemme og vil så gerne gøre noget, men det er svært at finde job i Danmark. Det går også ud ødelægger også min familie og børn, at jeg ikke kan tjene penge og støtte familien, klager Grace Tang.