Trio modtager Nobelpris for at bekræfte Einsteins forudsigelse
Einstein havde ikke regnet med, at det var muligt at påvise bølgernes eksistens. Foto: TT News Agency/Reuters

Amerikanerne Rainer Weiss, Kip Thorne og Barry Barish modtager Nobelprisen i fysik 2017 for at bekræfte Einsteins forudsigelse af eksistensen af tyngdebølger.

Prisen uddeles af Kungliga Vetenskapsakademiens nobelkommitté i Stockholm i Sverige.

De tre amerikanere får prisen for at "bidrage afgørende til Ligo-detektoren og observationen af tyngdebølger," står der i motivationen for prisen.

For over 100 år siden forudsagde den tyske fysiker Albert Einstein, at tyngdebølger måtte eksistere som en del af relativitetsteorien.

14. september 2015 registrerede Ligo-observatoriet i USA tyngdebølgerne fra en 1,3 milliarder år gammel kollision mellem to sorte huller, hvilket blev offentliggjort i februar 2016 som en af årets vigtigste videnskabsnyheder.

I alt er tyngdebølger blevet registreret ved fire forskellige tilfælde, skriver Sveriges Television, SVT.

Einstein havde ellers aldrig regnet med, at det var muligt at påvise bølgernes eksistens.

- De er så små, at de aldrig kommer til at kunne påvirke noget, og ingen kommer til at kunne måle dem, har han ifølge SVT sagt.

Den teoretiske fysiker Kip Thorne er 77 år gammel, Barry Barish er 81 år gammel, og Rainer Weiss er 85 år gammel.

At det netop blev registreringen af tyngdebølger, der løb med Nobelprisen, var ventet af de fleste eksperter, da det regnes som et af de større gennembrud i fysikken i nyere tid.

- Dette er noget fuldstændig nyt og anderledes, der åbner for usete verdener, udtaler Kungliga Vetenskapsakademien ifølge Reuters i forbindelse med uddelingen af de ni millioner svenske kroner.

- En perlerække af opdagelser venter dem, det lykkes at opfange bølgerne og fortolke deres budskab.

Ved pressemødet i Stockholm var Rainer Weiss igennem på telefon og sagde, at han "ser det mere som en pris, der anerkender flere tusinde menneskers arbejde".

Tyngdebølger kan beskrives som små svingninger i tid og rum.

Nobelprisen i fysik er blevet uddelt siden 1901.

/ritzau/