Tricket der gør maven strandklar
For at få de flotte, markerede mavemuskler klar til strandsæsonen skal der først og fremmest fokus på kosten, så man får sin fedtprocent ned. Foto: Iris/arkiv
For at få de flotte mavemuskler klar til strandsæsonen skal der først og fremmest fokus på kosten, så man får sin fedtprocent ned.

Der er ikke mange måneder til, før kalenderen siger sol og sommer.

Det får mange til at kaste et blik ned ad sig selv og overveje, om man kunne hive musklerne lidt op og fedtprocenten lidt ned.

Men for at få den flotte sixpack er det helt afgørende at få fedtprocenten ned - i stedet for kun at fokusere på maveøvelser.

Det siger Morten Zacho, idrætsfysiolog fra Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.

- Man kan lave lige så mange maveøvelser, man vil, men hvis man ikke får fedtet fra maven væk, vil musklerne ikke kunne komme til syne.

Derfor skal du naturligvis have fokus på din kost ved at spise mindre og sundere.

Du kommer heller ikke uden om at skære i dit forbrug af sukker, hvedemel, alkohol og rygning.

Det sætter alt sammen gang i fedtlagringen i maveregionen, forklarer træningsekspert Birgitte Nymann.

- På den måde vil man kunne forbrænde flere kalorier, end man indtager, og dermed vil fedtprocenten falde, hvilket får mavemusklerne til at arbejde ordentligt.

Maven er, grundet dens anatomi, det eneste sted på kroppen, hvor man kan træne sig stærkere og samtidig blive mindre. Men man skal vide, hvordan man gør, påpeger Morten Zacho.

- Sixpacken og de veltrænede mavemuskler trænes bedst, ved at man fokuserer på de lige mavemuskler, samtidig med at man bruger ekstra belastning som vægte i øvelserne.

Det er dog også en god idé at få aktiveret de skrå mavemuskler, for jo flere forskellige øvelser man laver, jo flottere og mere komplet bliver maven også.

Fuldkropstræning arbejder nemlig aktivt for drømmen om en sixpack, siger Birgitte Nymann.

- Styrkekrævende øvelser for arme og ben, som squat og armbøjninger, vil altid sætte maven på arbejde, fordi hele coremuskulaturen skal holde sig spændt i øvelserne.

Det anbefales, at man får trænet tre gange om ugen, hvor man både styrketræner og får noget motion.

Skulle børn og job stå i vejen for den ambition, kan man vælge en mere beskeden model, hvor man dropper konditionstræningen og fokuserer på styrketræning i 15-20 minutter.

Sådan træner du mavemusklerne

- Squat og dødløft med vægt er gode, universelle styrkeøvelser, der træner coremusklerne herunder de lige, skrå og tværgående mavemuskler på samme tid.

- Ved at lave øvelsen "planken" spænder man op i samtlige muskler i kroppen og styrker mave og ryg.

- Sæt fødderne fast i en ribbe og lav mavebøjninger med ekstra vægt liggende på brystet.

- Mavemaskinerne i træningscentret er også gode, da man kan sætte tung vægt på.

 

Kilder: Morten Zacho og Birgitte Nymann

/ritzau/FOKUS