Trepart: Erhvervselever skal give samme bonus som flygtninge

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), LO og DA er klar til at give kontant bonus til virksomheder, der tager marginaliserede unge i praktik. (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)

Regeringen, LO og DA vil give virksomheder 40.000 kroner for at tage praktikanter fra erhvervsgrunduddannelse.

Trepartsaftalen, der blev indgået tidligere på foråret, lægger op til, at virksomheder, der tager flygtninge ind i de såkaldte integrationsuddannelser, skal have en kontant bonus.

Og den bonus foreslår regeringen, LO og Dansk Arbejdsgiverforening nu bliver udstrakt til også at gælde virksomheder, der tager praktikanter fra de erhvervsgrunduddannelser (EGU), der henvender sig til udsatte unge.

- Regeringen og arbejdsmarkedets parter har været stærkt optaget af at finde den rette balance, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i en skriftlig kommentar.

- Nu lægger vi op til en ens bonus til virksomheder, der tager ansvar for at hjælpe med praktik til en uddannelse til de marginaliserede unge danskere, som ikke er klar til en almindelig erhvervsuddannelse.

Virksomhederne vil modtage en bonus på 20.000 kroner efter at have haft en EGU-elev i praktik i seks måneder og yderligere 20.000 kroner ved afslutningen af forløbet.

Aftalen mellem regeringen, DA og LO kommer, efter at Socialdemokraternes formand i sidste uge opfordrede til, at der skulle være ens vilkår for flygtninge i integrationsuddannelse og udsatte danske unge.

- Integration er vigtig - men den må ikke ske på bekostning af andre udsatte grupper. Derfor skal det her selvfølgelig laves om, sagde Mette Frederiksen til Jyllands-Posten.

- Jeg har simpelthen ikke fantasi til at forestille mig, at den måde, som man har udformet det på, kan være rigtig. Så jeg synes, man skal få det ændret, sagde hun.

Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, siger, at partiet er tilfreds med, at regeringen har lyttet til kritikken.

- Vi kan lige så godt komme i gang. Der er ingen grund til at vente, siger han.

/ritzau/