Topforhandler fra OK18 med løfte: Om senest ét år indfrier vi det

Flemming Vinther er helhjertet fagforeningsmand og brænder for den danske model som grundlag for et stærkt offentligt og privat arbejdsmarked og for det danske velfærdssamfund.

Som formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg spiller han en hovedrolle ved de kommende overenskomstforhandlinger på det offentlige område. Her er han nemlig topforhandler for de 180.000 statsligt ansatte, ligesom han var det i 2015, 2013 og 2011.

Op til forhandlingerne om OK18 har Flemming Vinther efterlyst et opgør med den finansministrielle logik, der dræner de statslige arbejdspladser for energi og engagement. Statens ansatte skal ikke betale for regeringens konsekvente underfinansiering af den offentlige sektor, lyder det, under parolen ’nok er nok.

Til daglig er Flemming Vinther formand for HKKF, fagforeningen for konstabler og korporaler i hæren og for de statsligt ansatte på LO-området i OAO-Stat, ligesom han sidder i LO Daglig Ledelse.

Flemming Vinther vil blogge om overenskomstforhandlingerne fra et lønmodtagerperspektiv.

TO DAGE FØR DEADLINE FOR EN KONFLIKT lykkedes det at indgå aftale om en ny overenskomst for de 180.000 ansatte i staten. Jeg er stolt af aftalen, som jeg oprigtigt anbefaler medlemmerne at stemme ja til. Og jeg er stolt af det sammenhold, der var afgørende for, at det lykkedes. Også selvom det holdt hårdt og krævede over to måneders forhandlinger og knap 300 timer i Forligsinstitutionen.

Jeg er stolt og taknemmelig over sammenholdet blandt danskerne, hvor et stort flertal har bakket op om de offentligt ansatte. Jeg er stolt over sammenholdet blandt de offentligt ansatte på tværs af fag og sektorer.

Og jeg er stolt over sammenholdet blandt forhandlerne, der på statens område spænder over LC’s formand Anders Bondo Christensen, HK Stats formand Rita Bundsgaard, CO10’s formand Jesper K. Hansen og Akademikernes formand Lars Qvistgaard – foruden mig selv, der til dagligt har fornøjelsen af at repræsentere konstabler og korporaler i hæren.

VI HAR HOLDT FAST I VORES LØFTER til hinanden og til medlemmerne om at kæmpe for vores tre hovedkrav og ikke efterlade enkelte grupper. Og vi har haft det stærkeste kort nogensinde i form af opbakning fra medlemmer og andre danskere.

Vi har sikret, at lønudviklingen i det offentlige de kommende tre år følger den private, så offentligt ansatte ikke sakker bagud i forhold til deres private kolleger.

Vi har sikret den betalte spisepause. Dermed har vi vist vores arbejdsgiver, at vi som fællesskab forsvarer vores rettigheder og aldrig accepterer, at arbejdsgiver med et snuptag forringer vores vilkår i – endnu – en sparerøvelse.

Og vi har sikret, at ingen kan være i tvivl om, at vi står sammen om kravet om, at alle – også lærerne og underviserne – skal have en aftale om arbejdstid.

Tak til jer alle. I har gjort en enorm forskel ved forhandlingerne, og jeres sammenhold og opbakning til de offentligt ansatte vil fortsat gøre en forskel i årene, der kommer.

FOR KAMPEN FOR en velfungerende offentlig sektor med ordentlige vilkår for de ansatte er ikke slut. Vi har sikret et godt afsæt de næste tre år, men vi har stadig meget at kæmpe for. Vi har stadig en offentlig sektor, der er presset på ressourcer. Og vi har stadig ikke en aftale om arbejdstid for lærere og andre undervisere.

Jeg håber, at politikerne tager befolkningens klare krav om at prioritere den offentlige sektor alvorligt. Det gør jeg og mine kolleger i fagbevægelsen. Vi er klar til at samarbejde med vores arbejdsgivere om, hvordan vi sammen skaber de bedste rammer for vores fælles velfærd.

Jeg håber også, at vores arbejdsgivere har forstået, at der står et stærkt fællesskab bag kravet om, at lærerne og underviserne skal have en aftale om arbejdstid ligesom alle andre.

Lov 409 er ikke bare et problem for lærerne. Det er et problem for os alle. Hverken lønmodtagere eller arbejdsgivere – hverken det offentlige eller det private arbejdsmarked – kan leve med, at en lov regulerer arbejdstiden for en gruppe lønmodtagere i stedet for en aftale.

Vores fleksible, konkurrencedygtige og stærke danske arbejdsmarked baserer sig på, at parterne bliver enige om aftaler om løn og vilkår. Det er ikke altid let – det har de seneste overenskomstforhandlinger med al tydelighed vist. Men det er afgørende for både arbejdsgiver og lønmodtager og for vores fælles vækst og velfærd i Danmark.

VI HAR HVERKEN OPGIVET ELLER efterladt lærerne. Vi står sammen om kravet om, at der skal indgås en aftale om arbejdstid. Og ikke bare en hvilken som helst aftale. En god aftale, som begge parter kan se sig selv i.

Det var ikke muligt ved årets overenskomstforhandlinger. Her stod valget mellem at acceptere en aftale, der lignede lov 409 til forveksling. Eller at gå i konflikt velvidende at resultatet med al sandsynlighed ville blive et lovindgreb, der lignede lov 409 til forveksling.

Ingen af de løsninger ville komme lærerne eller underviserne til gavn.

I stedet har lærerne og deres arbejdsgiver forpligtet hinanden på at finde rammerne for en fælles aftale, inden næste overenskomstforhandlinger i 2021. En kommission skal se på mulighederne. Og parterne skal fortsætte dialogen med udgangspunkt i, hvad neutrale og vidende kommissionsmedlemmer afdækker.

Målet er at indgå en helt ny aftale om arbejdstid for lærerne. En aftale, der ikke er en tilnærmelsesvis afskrift af Lov 409. Målet er en helt ny aftale, som begge parter kan se sig selv i. Det har lærerne fortjent. Og det har både lærerne og deres arbejdsgivere brug for. Det har vi alle brug for.

VI VIL ALLE FØLGE ARBEJDET med at få en ny arbejdstidsaftale tæt. Det bliver lærerne selv, der forhandler med deres arbejdsgivere, men bag sig har lærerne alle os andre. Alle os, der værner om den danske model. Alle os, der ved, at næste gang kan det blive vores tur. Næste gang kan vi møde kravet om en årsnorm eller risikere at få vores arbejdstid reguleret af en lov.

Når det bliver Store Bededag næste gang, er der gået præcist et år, siden det forpligtende samarbejde om lærernes arbejdstid blev sat i gang.

Skal vi ikke love os selv og hinanden – og ikke mindst lærerne – at vi senest ved Store Bededag 2019 vil minde arbejdsgiverne om, at vi er mange, der følger arbejdet for at få en aftale om arbejdstid tæt? Lad os vise og bekræfte at ingen er efterladt.

I mellemtiden vil jeg og mine kolleger gøre alt, hvad vi kan for at bakke Anders Bondo Christensen op i hans kamp for at finde vejen til den gode aftale om arbejdstid. Og vi vil fortsætte arbejdet for at sikre, at Danmark også i fremtiden har en velfungerende offentlig sektor med ordentlige rammer for de ansatte til gavn for os alle.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave

rumsonde på vej til at lande på asteroide
Nyheder

Rumsonde landede

på farlig asteroide

med kurs mod jorden

donald trump gestikulerer
Nyheder

Trump afbryder interview

- og truer med at lægge

det på Twitter

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Nyheder

Højeste i 10 år:

Boligsalget sætter rekord

frank jensen går på scenen under præsentation af tour de france
Nyheder

Frank Jensen mister

formandspost

To forbryderfotos af Bill Cosby fra henholdsvis 2018 og 2020
Kendte

Sådan ser Bill Cosby ud

efter to års fængsel 

Hella Joof sidder med eftertænksomt udtryk
Kendte

Hella Joof: 

- Jeg blev misbrugt

af familiemedlem

islands statsminister sidder på kontor under videointerview
Helt vildt

Statsminister ramt

af jordskælv midt

under video-interview

neandertaler
Helt vildt

Fund kan ændre

danmarkshistorien:

Vildere end Guldhornene

Peter Madsen sidder op ad en hæk
Krimi

Sådan flygtede Peter

Madsen fra fængslet

Politinspektør Mogens Lauridsen taler ved pressemøde
Krimi

Politiet: Peter Madsen

havde et bombelignende

bælte

person på cykel i skumring
Nyheder

Nu kommer de mørke

tider: Gør opmærksom

på dig selv

Peter Madsen sidder i en grøft op ad en hæk mens en skarpskytte holder ham i skak.
Krimi

Peter Madsen flygtet:

Nu er han kørt væk fra stedet

Skuespilleren Jeff Bridges poserer for kameraet
Kendte

Hollywood-stjerne:

- Jeg har kræft 

Skilt med teksten "vis hensyn hold afstand" hænger udenfor bygning
Corona

529 nye smittede -

men epidemien er stabil 

En mand bliver interviewet mens en hel hær af fotografer og journalister kigger på ham
Krimi

Peter Madsens flugt

går verden rundt

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Dronningen giver op:

Aflyser nytåret

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie

Nærbillede af politibil
Krimi

Mand på 19 år fundet død i baggård

Et samlebånd med en masse små dåser
Corona

Her er COVID-19-vaccinen

på vej

håndspit i håndflade
Corona

Virus kan overleve på

huden i op til ni timer

Billede af ankomsthallen i Kastrup
Krimi

60-årig i Københavns lufthavn

afsløret med 10 kilo opium

Batman og en skeptisk George Clooney
Kendte

George Clooney:

Batman ødelagde

næsten min karriere

Ulrich Thomsen portræt
Film og TV

Farvel til Lie Kaas

Nu er Ulrich Thomsen

Carl Mørck i Afdeling Q

Billede af Maxiam og Willem Alexander
Kongelige

Hollandsk kongefamilie

efter massiv kritik:

AFLYSER

En smilende Lotte Friies på den røde løber med sin mand Christoffer S. Ringø
Kendte

DR-vært endelig gift 

En bunke orange græskar
Mad og drikke

Smid børnenes

halloween-græskar

i boller og bolognese

Angela Merkel med mundbind
Corona

Smitterekord i Tyskland

Wissam Bouqasri i Den Store Bagedyst
Film og TV

Færdige af grin:

Ude efter uspiseligt

slik i Bagedysten

Cirkel kaffe dåse
Helt vildt

Købt for 100 kr:

Kaffedåse er

20.000 kr. værd

Sophie Løhde på Folketingets talerstol
Nyheder

Toppolitiker sygemeldt:

Skal opereres

Portræt Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensen:

Undskyld!

Mand visiteres i security i lufthavn
Rejser

Dansk firma fjerner kø

ved security i lufthavne 


 

En trist Frank Jensen
Nyheder

Rystet R-borgmester:

Jeg vil ikke love

støtte til Frank Jensen

Nærbillede af Keld Heick
Underholdning

Keld Heick:

Tror snart Hilda ryger

ud af Vild med dans

Et sort hvidt billede af en mand med solbriller
Krimi

Her er den franske lærer

som blev halshugget

En sød baby med et tæppe over hovedet
Helt vildt

Forældre opkalder

deres datter efter 

internetudbyder

Frank Jensen i slips og habit
Nyheder

Frank Jensens

politiske liv

hænger i tynd tråd

En lille korsedderkop i et spind
Dyreliv

Sådan undgår du

EDDERKOPPER

derhjemme

En smadret sort BMW med brandbil i baggrunden
Krimi

Stor BMW

forulykker –

person fløjet på sygehus

To politifolk og en politibil med udrykning
Krimi

Opdateret:

Skolelærer halshugget

på gaden