Topattraktion i Tivoli: Se de lykkelige danske kvinder

De ældre danske kvinder ligger nummer 1. på hitlisten over lykkeligste kvinder i den aldersgruppe i Europa. (Foto: Foto: SCANPIX arkiv)

Dansk kvindeliv er en seværdighed. Særligt de ældre kvinder er nemlig blandt de lykkeligste i Europa.

De lykkelige danske kvinder er en seværdighed på linje med Tivoli. 

"Kom og se, hvorfor Danmark netop er blevet stemt ind som det bedste sted at være kvinde," skriver arrangørerne i invitationen til en aften i Tivoli for de 5.000 deltagere i konferencen Women Deliver.

Det seneste år har Danmark nemlig indtaget en førsteplads som det land i verden, der opfattes som bedst for kvinder. Samtidig har ældre danske kvinder vist sig at være de mest tilfredse i Europa.

I januar kom U.S. News & World Report survey, der ved sammenligning af et stort datamateriale og vurderinger i spørgeskemaer fra 16.000 mennesker verden gav Danmark førstepladsen som sted at leve som kvinde.

Sammen med Sverige, Canada, Holland og Australien scorede vi højest indenfor fem parametre: menneskerettigheder, ligestilling, ligeløn, sikkerhed og fremskridt.

Særligt det danske uddannelses og børnepasningssystem trak os op.
Et børnepasningssystem, der også spiller ind i kåringen af de +65 årige danske kvinder som de lykkeligste i Europa.

Ifølge Eurostat scorer ældre 65-74 årige danske kvinder nemlig 8.6 ud af 10 på lykkeskalaen.

Det overrasker ikke Karen Valeur Sjørup, kønsforsker og lektor på Roskilde Universitet.

Selvom hun mener, man skal tage huske danskernes forbrug af lykkepiller, og antallet af selvmord og deprimerede med i omtalen af Danmark, som meget lykkeligt.

Glade enlige ældre kvinder

Hun tilhører selv den aldersgruppe og mener, at noget af gruppens tilfredshed kommer af en sammenligning med, hvordan ens egen mor havde det i samme alder.

- Man bliver ikke ulykkeligere af at blive gammel. Mange får mere indhold i livet, de er kulturbrugere og deltager i frivilligt arbejde, oplever ny glæde med børnebørnene og måske et tættere forhold til ægtefællen – hvilket nummer det så end er, siger Karen Valeur Sjørup.

Hun siger, man skal huske de ældre nedslidte kvinder, men at mange generelt oplever, at de har den frihed, de drømte om som unge, og også en økonomi til at rejse og opleve på grund af de danske arbejdsmarkeds- og folkepensionssystem.

I en anden del af undersøgelsen fra Eurostat svarer 79 procent af de kvinder fra 65 og opefter, der bor alene, at de har været glade hele tiden eller det meste af tiden de sidste fire uger.

Blandt par over 65 uden hjemmeboende børn har 82 procent været glade det meste eller hele tiden. For enlige mænd er tallet 74 procent.

Tallet skal sammenholdes med, at det kun er 50 procent af europæerne, der i snit har haft det sådan, og der kun er nogle meget få andre grupper kommer op på siden af de glade enlige kvinder.

Heltidspasning

Karen Valeur Sjørup mener da også, at de danske ældre kvinder er gode til at skabe tættere relationer, både med nye og gamle veninder og med familien på tværs af generationer.

Flere udenlandske aviser skrev om undersøgelsen. Engelske The Guardian pegede på, at en del af den danske lykke skyldes, at de danske ældre ikke går deres anden børnepasningskarriere i møde, når de får børnebørn.

Modsat England, skriver The Guardian, hvor 47 procent af bedsteforældrene passer børnebørn, og bedsteforældre passer i gennemsnit ti timer om ugen. Hver fjerde familie med to arbejdende voksne har udelukkede bedsteforældrene som børnepasning.

- Mange får stor glæde af deres børnebørn, og en del har en fast dag om ugen, hvor de henter og er sammen med børnebørnene. Og selv om mange også trækker en del af læsset med at passe syge børn, er det overordnet mere baseret på lyst og ikke et dagligt krav, som i mange andre lande, siger Karen Valeur Sjørup.

I Eurostat-undersøgelsen svarer hver tiende af de enlige ældre mænd, at de i løbet af de sidste fire uger, har de slet ikke eller kun en smule af tiden har været glade. Det er dobbelt så mange som for de enlige kvinder.

Karen Valeur Sjørup mener, at mange mænd er afhængige af kvinder til at få livet til at blive fuldt.

- Især til praktiske ting, men også kontakten til familien og børnebørnene. Mange kvinder er bedre til at forvalte deres nye frihed og skabe et rigt pensionistliv, mens mændene kæmper med et større identitetstab efter arbejdsmarkedet og ofte også et dårligere helbred, siger Karen Valeur Sjørup.