Advokat får 5 mio. skattekroner om året: Nu går Pape ind i sagen
- Der er nogle brodne kar i den her branche. Alle må være interesseret i, at vi får ryddet op, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K). (Foto: Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix )
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil skærpe bøder og kontrol med forsvarsadvokater

En advokat står til at have fået udbetalt 5,5 mio. skattekroner om året for at forsvare kriminelle ved domstolene.

Det viser en ny rapport om forsvarsadvokaters salærer og regelbrud udarbejdet for Justitsministeriet, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.


Undersøgelsen får justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og Advokatsamfundet til at løfte øjenbryn. Regeringen vil derfor skærpe kontrollen med forsvarsadvokater med ti nye initiativer.

- Det er tydeligt for enhver, at der er nogle brodne kar i den her branche. Alle må være interesseret i, at vi får ryddet op, siger Søren Pape Poulsen til Ekstra Bladet.

- Det er skatteborgernes penge, vi har med at gøre, og det skal der være orden i, fortæller han.

Samtidig vil Advokatsamfundet, som fører tilsyn med alle landets godt 6000 advokater, iværksætte en undersøgelse af salærerne.

'Det er naturligvis en sag, som vi ser meget alvorligt på. Vi har derfor med det samme iværksat en undersøgelse af sagen', skriver Torben Jensen, generalsekretær i Advokatsamfundet, i en kommentar til Ekstra Bladet.

Advokatsamfundet har derfor bedt Justitsministeriet hente oplysninger fra Rigspolitiet for at se, om der er 'grundlag for at rejse en disciplinærsag' ved Advokatnævnet.
Den måde, som salærerne bliver udbetalt til advokaterne, 'giver meget begrænsede muligheder for at føre tilsyn', fremgår det af rapporten, og justitsministeren vil have mere kontrol.

- Vi styrker tilsynet, så man ikke kan regne ud, at hvis man lige har haft det, så går der nok to år igen. Samtidig vil jeg gerne have flere ekstraordinære tilsyn, fortæller Søren Pape Poulsen.

Samtidig med skrappere kontrol, vil justitsministeren blandt andet også have indført højere bøder og en whistleblower-ordning, 'så de få ikke ødelægger det for de mange'.
Foreningen af forsvarsadvokater påpeger, at man forsvarsadvokater 'arbejder rigtig meget'.
'I det omfang enkelte skiller sig markant ud, vil det være nærliggende, fremfor at generalisere på dette grundlag, at man forespørger denne eller disse om der i den undersøgte periode har gjort sig særlige forhold gældende', skriver formand Kristian Mølgaard i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

Det har dog ikke været muligt at få oplyst navne på advokater eller firmaer, som er nævnt i rapporten.

I alt har statskassen udbetalt 1,346 mia. kr. i salærer og godtgørelse til forsvarsadvokater i en periode fra 1. januar 2015 til 30. september 2017.

via Listen To News