Top 10: Danmarks bedste og dårligste jobcentre - her ligger de
Næstved er ifølge LO's Jobcenterindeks nederst på listen over landets jobcentre. Ringkøbing-Skjern er i top. Foto: Niels Meilvang/Ritzau Scanpix/Arkiv
Der er meget store forskelle på den hjælp, som ledige får i jobcentrene. I Ringkøbing-Skjern er hjælpen i top, mens den halter i Næstved. Det viser en opgørelse udarbejdet af LO-fagbevægelsen. Fagbevægelsen: Her er Danmarks bedste og dårligste jobcentre

Et tæt samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter og et øget fokus på uddannelse er grunden til, at jobcentret i vestjyske Ringkøbing-Skjern kan kalde sig Danmarks bedste.

Det er centret ihvertfald på den seneste udgave af jobcenterindekset, der bliver udarbejdet af LO-fagbevægelsen. 

Ringkøbing-Skjern markerer sig især med en 15. plads blandt landets jobcentre, når det gælder uddannelse. Faktisk er kommunen ikke i top 10 på nogen af 5 forskellige parametre. Men alligevel stryger kommunen til tops. Det glæder fagchef for beskæftigelse Kim Ulv Christensen fra Ringkøbing-Skjern.

- Jeg ser det som et resultat af en bred indsats, der går ud på at hjælpe borgerne tilbage på arbejdsmarkedet. Men vi er også en kommune, der ligger i produktions-Danmark, og når der er gang i produktionen i de store virksomheder, rammer det også os, og der er godt, siger Kim Ulv Christensen.

Jobcenterindekset måler kommunernes indsats for de ledige på fem forskellige parametre: uddannelsesandel, varighed af sygedagpenge, ledighed hos ikke vestlige indvandrere, aktiveringsgrad og varighed af ledighedsforløbet.

LO vægter selv de forskellige parametre, og LO lægger især stor værdi i uddannelsesandelen.

Derfor er det også de jobcentre, der er gode til at få ledige i gang med uddannelse, opkvalificering og diverse kurser, der generelt stiger til tops på listen.

Samarbejde mellem parterne

I Ringkøbing-Skjern valgte politikerne for ti år siden at bevilge en stor mængde penge, der skulle sikre bedre uddannelse af ledige. Kommunen har især fokuseret på at give ufaglærte en mulighed for at træde ind i andre brancher.

Samtidig har man haft fokus på at samarbejde med industrien i kommunen. På den måde har man kunne målrette uddannelse af de ledige til at omfatte de evner, virksomhederne tørstede efter.

Selvom Ringkøbing-Skjern ligger på en førsteplads kan jobcentret stadig blive bedre, vurderer Kim Ulv Christensen.

- Vi vil gerne gøre mere ud af kompetenceudvikling af ledige og af dem, der er i arbejde. Det kræver et stort og tæt forpligtende samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter. Så har vi også en udfordring, når det gælder ikke-vestlige indvandrerkvinder. Vi har været gode til at få mændene i gang, men vi kan godt lykkes bedre med kvinderne, siger Kim Ulv Christensen.

Næstved: Vil se på arbejdsgange

I den modsatte ende af skalaen i LO's opgørelse finder man Næstved Kommune, hvis jobcenter er nummer 94 og dermed sidst på listen. Arbejdsmarkedschef Torben Bahn Petersen fra Næstved Kommune finder det overraskende, at Næstved scorer bundkarakter. Men han betoner også, at det hører med til billedet, at indekset er vægtet ud fra de områder i beskæftigelsesindsatsen, LO finder mest vigtige.

- Jeg tager det meget alvorligt, når der kommer sådan en undersøgelse. I starten får man da et chok, når man ser vi er nederst, og jeg tænker det er ærgerligt. Det interessante ved indekset er, at det vægter de ting, LO prioriterer højest. Det er så uddannelse. Vi bruger rigtig mange kræfter på eksempelvis virksomhedspraktik, og derfor bliver vi ramt, siger Torben Bahn Petersen.

Balance mellem uddannelse og arbejde

Han mener, at LO's indeks viser et meget lille billede af den samlede beskæftigelsesindsats. Indekset dækker over dagpenge-forsikrede ledige i 4. kvartal 2017.

For Næstved ligger nummer 30, når det gælder uddannelse blandt alle typer af ledige. Altså ikke kun dagpenge-forsikrede, men også blandt andre kontanthjælpsmodtagere. Det viser tal fra Jobindsats.dk.

Derfor giver det dog alligevel 'panderynker', når kommunen er i bund på LO's liste, fortæller Torben Bahn Petersen.

- Vi skal nok ind og se på, om vi er for langmodige i starten. Vi prøver at finde balancen mellem uddannelse og arbejde. Denne her liste giver anledning til at se på vores arbejdsgange og finde ud af, hvorfor vi ligger dårligt i forhold til denne her gruppe, siger Torben Bahn Petersen. 

- Vi vægter også uddannelse højt, og har faktisk brugt mere end det, vi havde i puljen med penge til uddannelse. Men når folk kommer ind som ledige hos os, gør vi rigtig meget for at skaffe dem i job igen som det første. Vi starter ikke med uddannelse, siger Torben Bahn Petersen.