Tony Martin raser over UCI-håndtering af Froomes sag

Tyskeren beskylder Den Internationale Cykelunion for dobbeltmoral og mener, at Chris Froome bør suspenderes.
Tony Martin har ikke meget til overs for UCI's håndtering af Chris Froome mistænkelige dopingprøve. Han beskylder cykelunionen for dobbeltmoral og mener, at briten bør suspenderes.
Tony Martin har ikke meget til overs for UCI's håndtering af Chris Froome mistænkelige dopingprøve. Han beskylder cykelunionen for dobbeltmoral og mener, at briten bør suspenderes. Foto: Jean-Paul Pelissier/arkiv/Reuters

Den tyske tempospecialist Tony Martin tordner mod Den Internationale Cykelunion (UCI) over dens håndtering af Tour de France-vinder Chris Froomes mistænkelige dopingprøve.

Den britiske cykelrytter afleverede det, der bliver kaldt en "mistænkelig dopingtest" under dette års Vuelta a España.

Det bekræftede Froomes hold, Sky, og UCI onsdag.

- Jeg er totalt rasende. I sagen om Chris Froome bliver der helt sikkert udvist dobbeltmoral, skriver Tony Martin på sin hjemmeside.

Den firedobbelte verdensmester i enkeltstart betoner, at andre atleter med en positiv dopingprøve ville blive suspenderet omgående. UCI har i stedet givet Froome mulighed for at forsvare sig.

- Jeg kan ikke komme i tanke om en tilsvarende sag i nyere tid. Dette er en skandale, og Froome skulle ikke en gang have haft lov til at deltage ved verdensmesterskabet, skriver Tony Martin.

Tyskeren skriver videre, at det er hans indtryk, at parterne har indgået en aftale bag kulisserne for at få frikendt Chris Froome.

- Har han og hans hold en særstatus? spørger Tony Martin retorisk.

Froomes dopingprøve viste et for højt niveau af stoffet salbutamol. Prøven blev afleveret 7. september efter 18. etape af Vueltaen.

Den firedobbelte Tour de France-vinder har haft astma, siden han var barn. Sky oplyser, at Froome øgede sit forbrug af astmamedicin op til den pågældende dopingtest - dog inden for den lovlige grænse.

Ifølge Tony Martin bringer sagen hele cykelsportens integritet i fare. Han kalder UCI's håndtering af sagen "inkonsekvent", "uigennemskuelig", "uprofessionel" og "uretfærdig".

Jakob Mørkeberg, der er videnskabelig konsulent i Anti Doping Danmark (ADD), mener ikke, at der er grund til at kritisere UCI for ikke at offentliggøre dopingsagen tidligere.

- Der vil ikke være nogen idé i at gøre det, så længe den ikke er afsluttet. Det ville være forkert at gøre.

- I nogle tilfælde kan man godt gøre det. Hvis man vælger at suspendere udøveren. Det er sket i nogle sager, der vedrører det biologiske pas, og som ikke har været afsluttet, siger Jakob Mørkebjerg.

Han undrer sig over, at Tony Martin kalder UCI's håndtering for en skandale.

- Jeg kan ikke se, hvad begrundelsen skulle være for at gå ud og sige, at UCI har håndteret det skandaløst.

- Det er normal procedure, at man skal til bunds i det, og det kan godt tage noget tid, forklarer Jakob Mørkeberg.

Der er også gode argumenter for, at UCI ikke øjeblikkeligt valgte at suspendere Froome, lyder det fra Anti Doping Danmark.

- Med dette stof behøver man ikke at suspendere med det samme. Så længe det ikke er afklaret.

- For det er ikke sikkert, at Froome ender med at få karantæne. Det kan være, at han bliver frifundet, forklarer konsulenten.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.