Administration 

To ud af tre stykker tøj i Danmark kommer fra lande med sulteløn og skod-fabrikker

Mere end 1.100 tekstilarbejdere mistede livet, da fabrikken Rana Plaza kollapsede i Bangladesh i april 2013. I dag er Rana Plaza symbolet på, hvor galt det kan gå, når arbejdstagerrettigheder ikke bliver respekteret. (Foto: Foto: A.M. Ahad, Ritzau/Scanpix.)

Inden for et år har danske virksomheder importeret for knap 30 milliarder kroner tøj, sko og tasker produceret i lande, der systematisk krænker arbejdstagernes rettigheder og forbyder fagforeninger, viser ny undersøgelse.

Made in Bangladesh. Made in China. Made in India. 

Langt de fleste skjorter, kjoler, bukser og frakker, som danskerne køber, er fremstillet i lande, hvor fagforeninger er forbudt, og løn- og arbejdsforhold er helt urimelige efter danske standarder.

 

En ny undersøgelse, som tænketanken Cevea har gennemført for LO, viser, at Danmark fra juli 2017 til juli 2018 importerede beklædningsgenstande for godt 32 milliarder kroner.

Og 65 procent – eller tøj til en værdi af lidt over 20 milliarder kroner – kom fra lande, som Kina, USA, Indien, Thailand og Bangladesh, hvor arbejdstagerne ikke må være med i en fagforening og ikke har ret til at strejke eller forhandle overenskomster.

Det svarer til, at cirka to ud af tre stykker tøj i Danmark er fremstillet i lande, hvor arbejdstagerrettigheder er så godt som ikke eksisterende.

Hertil kommer ifølge Ceveas kortlægning, at danskerne køber kufferter, tasker, tekstilvarer og fodtøj for mindst fem milliarder kroner fra lande som Kina, Indien og andre steder, hvor arbejdstagerne ikke må være med i en fagforening eller får ekstremt lave lønninger. 

80 lande sortlistet for brud på rettigheder

Alt i alt stammer 21,4 procent af Danmarks samlede import fra sommeren 2017 til sommeren 2018 fra 80 lande, hvor rettighederne til faglig organisering samt kollektiv forhandling og strejke enten er totalt fraværende eller krænkes systematisk.

For eksempel importerede vi varer fra Kina for i alt over 60 milliarder kroner i den nævnte periode. Men Kina har ikke ratificeret FN's konventioner om fagforeningsfrihed.

Ifølge verdens største globale sammenslutning af fagforeninger, ITUC, er Kina med i top ti over verdens værste lande at være arbejdstager i.

Cevea-direktør Kristian Weise mener, at den danske regering i langt højere grad skal insistere på, at arbejdstagerrettigheder skal på den internationale dagsorden.

- Arbejdstagerrettigheder og retten til at organisere sig var en del af de handelspolitiske forhandlinger for år tilbage, men nu er det faldet langt ned på dagsordenen. Og det er først og fremmest politikerne, der skal sikre en fair og rimelig global verdensorden, og det kræver, at man som regering taler dunder om krænkelse af arbejdstagerettigheder og prioriterer dem i udenrigspolitikken, siger han.

Vi importerer for milliarder fra lande, hvor frie fagforeninger er forbudt

Top ti over de lande, som systematisk krænker grundlæggende arbejdstagerrettigheder, og som Danmark importerer mest fra.

 

 

Import i mia. kroner fra juli 2017 til juli 2018

Antal af konventioner vedrørende foreningsfrihed og lønmodtagerrettigheder ratificeret

Kina

60,1

0

USA

57,3

0

Tyrkiet

11,8

2

Sydkorea

11,3

0

Indien

10,95

0

Egypten

5,95

2

Thailand

5,62

0

Brasilien

5,05

1

Bangladesh

 

5,02

2

Hongkong  

4,97

Ingen data

Kilde: Cevea, oktober 2018.

 

UDVID

Selvom politikerne har ansvaret for at sikre en fair verdenshandel, betyder det ikke, at forbrugerne bare bør shoppe løs uden omtanke, pointerer Kristian Weise.

- De mest ressourcestærke forbrugere kan vælge at være politiske forbrugere, men for dem, der ikke har mange penge tilbage sidst på måneden, er det svært at kræve, at de skal tage stilling til, hvordan tøj og sko er produceret, siger han.

Men Cevea-direktøren ville ønske, at hensyn til arbejdstagerrettigheder kom lige så meget på mode hos nogle forbrugere, som klimadagsordenen er.

- Jeg vil gerne komme med en lille opsang til de forbrugere, der er meget bevidste om, hvad deres forbrug betyder for klimaet og for eksempel holder kødfrie dage for at begrænse deres klimatryk. De burde i høj grad også tage det på deres kappe at understøtte en positiv social udvikling ved at sikre sig, at det tøj, de køber, er produceret ordentligt, siger han.

Rana Plaza skræmmer 

LO-formand Lizette Risgaard mener, at vi alle sammen skal ud af starthullerne for at sikre, at blandt andet det tøj, vi går i, ikke fremstilles under horrible arbejdsvilkår.  

- Alle vil kunne huske Rana Plaza i Bangladesh, hvor mere end 1.100 tekstilarbejdere for få år siden mistede livet, og der kom et stort pres fra hele verden for at ændre arbejdsforholdene. Det har til en vis grad virket, men der er er godt nok lang vej endnu, siger hun.

Fundamentale konventioner for verdens arbejdstagere  

 

FN’s arbejdstagerorganisation ILO (International Labour Organisation) har otte konventioner, der blandt andet beskytter retten til fri organisering samt kollektiv forhandling og strejke.

Konventionerne forbyder også tvangsarbejde, børnearbejde og diskrimination.

Danmark har ratificeret ILO-konventionerne, der alle er centrale byggestene i den danske model.

I Danmarks handelspolitiske strategi forpligter regeringen og Udenrigsministeriet sig til at fremme arbejdstagerrettigheder gennem Danmarks handelsrelationer.

21,4 procent af Danmarks samlede import fra juli 2017 til juli 2018 stammer fra 80 lande, der kendetegnes ved enten et totalt fravær eller systematiske krænkelser af arbejdstagerrettighederne.  

 Kilde: Cevea, oktober 2018.

 

UDVID

Lizette Risgaard fremhæver, at netop krænkelse af arbejdstagerrettigheder mange steder på kloden kommer på dagsordenen, når den internationale faglige sammenslutning ITUC holder kongres i København i december. 

- I fagbevægelsen skal vi på tværs af landegrænser presse på for at arbejdstagerrettighederne bliver håndhævet. Og så skal vi presse på for, at virksomhederne ikke slipper af sted med at byde ansatte så dårlige vilkår, siger hun. 

Endelig bør virksomheder, der producerer i de lande, ifølge LO pålægges at redegøre for, hvordan de sikrer arbejdstagerrettighederne. 

- Både den danske regering og EU må træde mere i karakter og bremse importen fra lande, der så groft overtræder arbejdstagerrettighederne, siger hun. 

Børnearbejde

Men LO-formanden mener også, at forbrugerne kan tage affære.

- Vi kan selvfølgelig allesammen gøre lidt. Pris har noget at sige, uanset det er tøj eller flyrejser. Og vi kan godt spørge os selv, hvordan man tror forholdene er for dem, der syr vores tøj så billigt, fastslår hun. 

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen pointerer, at frihandel langt fra altid er fair handel. Og hverken regeringer eller forbrugere lægger for alvor arm med frihandlen og de globale spilleregler, fordi konsekvenserne er så store.

- Som forbrugere køber vi for milliarder af varer fremstillet i lande, som vi godt ved underbetaler arbejderne og bruger børnearbejde. Forbrugerinteresser og lønmodtagerinteresser kolliderer,« siger han.

Social analfabetisme

Henning Jørgensen påpeger, at det er akkurat samme historie, som når danskerne flyver med Ryanair i stedet for at betale en dyrere flybillet hos et overenskomstdækket flyselskab.

- Nytteværdien for forbrugeren overskygger solidariteten med andre lønmodtagere. Folk ved jo godt, at de billige tøjvarer og smykker, som de køber, er fremstillet under kummerlige vilkår i Asien. Men der er en vis form for social analfabetisme i det her. For vi kobler ikke, at hver gang, du køber billigt tøj, betyder det, at nogle bliver udnyttet og basale menneskerettigheder overtrådt, siger han. 

Arbejdsmarkedsforskeren understreger, at både politikere, virksomhedsledere, fagbevægelse og forbrugere må tage ansvar. 

- Forbrugerne kan ændre deres købevaner og på den måde presse virksomhederne til at  producere på ordentlige vilkår. Og fagbevægelsen kan presse på for, at der politisk gøres mere for at overvåge og regulere produktion og handel, siger han. 

 

Vi importerer for milliarder fra lande, hvor frie fagforeninger er forbudt

Top ti over de lande, som systematisk krænker grundlæggende arbejdstagerrettigheder, og som Danmark importerer mest fra.

 

 

Import i mia. kroner fra juli 2017 til juli 2018

Antal af konventioner vedrørende foreningsfrihed og lønmodtagerrettigheder ratificeret

Kina

60,1

0

USA

57,3

0

Tyrkiet

11,8

2

Sydkorea

11,3

0

Indien

10,95

0

Egypten

5,95

2

Thailand

5,62

0

Brasilien

5,05

1

Bangladesh

 

5,02

2

Hongkong  

4,97

Ingen data

Kilde: Cevea, oktober 2018.

 

røg på havn
Krimi

Isbryder i brand 

telefon med app
Nyheder

Fraråder køb hos

Temu 

En radiator
Nyheder

Så mange husstande

har ikke råd til varme

Peter Ingemann på den røde løber
Kendte

Peter Ingemann på

jagt efter kvinde

En politibil set fra siden. Den er hvid med blå skrift.
Krimi

21-årig ville dræbe

14 personer

Netcompany udefra
Krimi

34-årig mand sigtet

for hacking

Keld og Hilda med alvorlige miner på vej til begravelsen
Kendte

Keld og Hilda sætter

huset til salg 

Et vækkeur
Nyheder

Flere fridage kan

mindske sygedage

Sport

Landsholdsspiller

er i respirator

En mand med en spændt bue
Film og TV

Hård ændring i

"Alene i vildmarken"

Camilla Ottesen i hvidt outfit.
Kendte

Camilla Ottesen

nyder singlelivet

efter skilsmisse

En tigerunger ligger i halm.
Dyreliv

Tigerunge født i Zoo

- første gang i ni år

Emil Midé på havet
Kendte

Emil Midé undersøger

drømmen om et andet liv

Albert Einstein College udefra
Nyheder

Enkefrue donerer

7 milliarder

Taylor Swift på scenen
Kendte

Taylor Swifts far

beskyldes for vold

Politifolk på en afspærret gade i Australien
Nyheder

Finder lig af savnet

tv-stjerne og kæreste

ulykkessted
Krimi

Påkørt af grisetransport:

Ægtepar i kritisk tilstand

Scene fra Badehotellet
Film og TV

Populær figur vender tilbage i Badehotellet

Mad på talerstol
Nyheder

For første gang i 500 år har Norden fælles forsvar

Bygning set ude fra
Nyheder

Dansk aktie slår kursrekord

Sport

Dansker lander vildt job

ambulande og helikopter ved ulykke
Krimi

Alvorlig trafikulykke:

Kvinde er død

Scene fra serie
Film og TV

International hæder til DR-serie

To kvinder og et barn
Kongelige

Dronningens første arbejdsdag

Personer i klatrehal
Nyheder

Færre dyrker fitness:

En stærk krop ikke nok

Slot set fra parken
Nyheder

Svævebanepark idømt bøde efter ulykke

Dannebrog i en flagstang.
Nyheder

Pengeregn over Danmark:

Her bor ni nye millionærer

Jyllands Posten står ved siden af Berlingske i et avisstativ.
Nyheder

Jyllands-Posten fjerner

artikler efter plagiat

En skov med lidt sollys
Nyheder

36 lig lagt 

ud i naturen

Et skilt med en skole i baggrunden
Debat

Michael Dyrby: Kaos i "voldtægtssagen" fra Borup

Huset hvor bomben sprang
Krimi

Mand får fængsel:

Sprængte bomben

i Dragør

En mand er ved at bygge et hus
Nyheder

Milliard-entreprenør

går konkurs

Nyheder

Rusland raser over

Danmark: Tæt på absurd

Kong Frederik løber med solbriller på
Kongelige

Sådan slår du

kong Frederiks tid

Et marsvin
Krimi

Kvinde kræves fængslet:

Marsvin døde af sult

Hele holdet af Toppen af Poppen 2024
Kendte

Toppen af poppen:

Genkendt af

fan mens hun

var nøgen

 Rasmus Krogsgaard  smiler
Kendte

Dansk skuespillerpar

gifter sig

Siden af en politibil
Krimi

Kvinde anholdt for

hjemmerøveri mod

78-årig mand

Fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Georg Riedel er død

Nyheder

Ansatte på skole slår

alarm efter slag og spark

En mand på gåtur i en vinterskov
Nyheder

Endelig: Slut med blæst

og regnvejr

Krimi

It-ekspert: Derfor bliver 

vi hacket af russerne

stor gruppe mennesker
Kendte

Badehotellet:

Stjernepar er blevet skilt

blå blink
Krimi

Alvorligt færdselsuheld:

60-årig mand omkommet

mand og kvinde
Kendte

Matador-stjerne: 

Går stadig med rollator

portræt af kvinde
Krimi

Mystisk: Bokser anholdt

før kamp i København

ulv
Nyheder

Tættere på ulvene

Nyheder

Zelenskyj:

31.000 soldater er dræbt

fly på landjorden
Krimi

Københavns Lufthavn:
Lagt ned af hackere

skib
Nyheder

Houthi-oprørere: 

Skyder mod dansk skib 

portræt af mand
Sport

Vingegaard knuser

alle konkurrenterne

blå blink
Krimi

Skud var ikke 

for at dræbe

fodboldspillere i aktion
Nyheder

Dansker-duo

hyldet i Belgien

En mand med skæg
Kendte

Køb Kurt Westergaards Muhammed-tegninger 

En politibil på en p-plads
Krimi

Flere skud blev affyret mod lejlighed i Ishøj

Trump peger på prins Harry
Kongelige

Trump: Prins Harry har forrådt sin familie

en ødelagt sokkel med revner i
Nyheder

Tjek din sokkel efter nogle kolde og våde måneder

et par med en stor check
Nyheder

Søster vandt en halv milliard – bror vil ikke have en krone

en pistol
Helt vildt

Kugle fra John Lennon-drabsvåben på auktion 

skuespillere med trofæer
Underholdning

Oppenheimer vinder vigtige priser

Nyheder

Trump vinder stort 

en kvinde på en talerstol
Nyheder

Haley kæmper videre mod Trump

Sofie Linde i sort jakkesæt og friske krøller.
Kendte

Sofie Linde ærgrer

sig over ferie-klip

Politiets afspærringstape ved en skov
Krimi

Kvinde fundet død i skov

To ældre holder i hånden
Nyheder

Sådan føles det

at miste sin

livslange kærlighed

Hele holdet af skuespillere fra serien.
Film og TV

Badehotellet-afsløring:

Han er død

Ghita Nørby og Soie Gråbøl ved siden af hinanden
Kendte

Ghita Nørby og

Sofie Gråbøl går

sammen mod krig

Sport

Vingegaard triumferer

igen i etapeløb

Et par lottokuponer i en hånd
Nyheder

Lotto-vinder:

Jeg tudede

Dar Salim, Sidse Babett-Knudsen og Sebastian Bull i hvidt gallatøj
Kendte

Skuespiller: Det føles

som en drøm

Mange folk på en banegårdsplads
Krimi

Person påkørt:

Nu kører toget igen

biler holder foran bygning
Nyheder

Bilforhandler er gået

personligt konkurs

en mand poserer
Kendte

Thomas Blachman:

Jeg spiller jo ikke diva

mønter
Nyheder

Skat udsender tusindvis af opkrævninger

på få kroner

Sport

Landsholdslegenden

Ulrik le Fevre er død

en kro set fra gaden
Nyheder

Uvis fremtid
for historisk kro

en alvorlig mand
Kendte

Syg Jussi Adler-Olsen aflyser

et par bliver viet på et toilet
Helt vildt

Par blev viet på

tankstations toilet

lastbiler
Nyheder

Transportfirma

går konkurs

en udbombet by
Nyheder

10.000 evakueres

efter fund af bombe