To mænd fængslet for hæleri med kobberkabler
Medarbejdere fra Banedanmark arbejder med at udbedre skaderne efter endnu et kabeltyveri. Foto: JENS DRESLING/POLFOTO
Politiet krævede tre mænd fængslet for hæleri med 900 meter kobberkabel fra Banedanmark. Men en er løsladt.

To mænd på 40 år er varetægtsfængslet ved Retten på Frederiksberg torsdag, hvor de var sigtet for hæleri med 900 meter kobberkabler fra Banedanmark. En tredje mistænkt i sagen - en 34-årig mand - er løsladt, skriver Ekstra Bladet.

Københavns Politi anholdt mændene onsdag under et besøg på en skrothandel i Sydhavnen.

Det er uvist, hvordan de forholder sig til sigtelsen for hæleri efter fund af kabelrester, som, politiet mener, er identisk med Banedanmarks kabler, oplyser Rigspolitiet.

- Vi kan ikke sige, fra hvilket tyveri kablerne stammer, men vi mener, det er Banedanmarks kabler, siger kommunikationsmedarbejder Thomas Kristensen fra Rigspolitiet til Ritzau.

De 900 meter kabel koster ifølge politiet 108.000 at erstatte. Men hver gang, kobberkabler stjæles fra S-tog-strækninger i hovedstadsområdet, koster det aflyste tog og forsinkede passagerer.

Natten til torsdag er der igen blevet stjålet kabler på s-togbanen i hovedstaden.

Tyveriet er sket ved Brøndby Strand og har tvunget DSB til at indsætte togbusser mellem Hundige og Åmarken.

- Det er nummer seks på en uge, og det giver kæmpe gener for passagererne, oplyser Claus Christiansen, sektionschef hos Banedanmark, til Ritzau.

43 gange slog tyve til mod kobberkabler på en S-togstrækning sidste år, så DSB efterfølgende måtte aflyse tog. Samlet blev 2000 tog aflyst i 2014.

Den værste dag var 21. maj, hvor DSB måtte aflyse 500 tog, og op mod 7000 tog blev forsinket med mere end to og et halvt minut.

Problemet med kabeltyve findes stort set kun på hovedstadsområdets S-tog, da kablerne her ligger frit fremme og på en måde, så tyvene kan slå til. Lige netop på S-toglinjen gør det ekstra ondt, da der hver dag er omkring 350.000 rejsende i S-tog.

Tyvene går typisk efter at få fingre i kobberkabler. Banedanmark oplyser, at de løbende udskifter kabler af kobber til kabler af aluminium, som ikke har en nævneværdig værdi for tyvene.

/ritzau/