Tjenester giver industrien baghjul på eksport

Danmark eksporterer tjenesteydelser i stor stil. Her fylder søtransporten en stor del. (Foto: Foto: OLE LIND/POLFOTO)

Eksport af serviceydelser er mindst lige så vigtig som eksport af industrivarer, viser ny analyse.

Eksport af tjenester er blevet en mindst lige så vigtig jobmotor som industrien.

Ved udgangen af sidste år var der 177.617 direkte beskæftigede med eksport af serviceydelser herhjemme mod kun omtrent 150.000 eksportarbejdspladser i industrien, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Lægger man underleverandører til, var der i serviceeksporten sidste år beskæftiget 294.678 med eksport, mens industrieksport beskæftigede 327.946, eller henholdsvis 10,6 procent og 11,8 procent af den samlede beskæftigelse.

Det viser analyser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) og servicesektorens interesseorganisation, Dansk Erhverv.

- I forhold til at understøtte beskæftigelsen betyder eksporten af tjenester i dag lige så meget som eksporten af industrivarer, siger Jens Sand Kirk, senioranalytiker i AE til Jyllands-Posten.

Trods servicesektorens voksende betydning på eksportmarkedet har regeringen satset for ensidigt på at forbedre industriens tarv, mener Dansk Erhverv.

- Diskussionen om vækstpakker og andre vækstfremmende tiltag tager oftest udgangspunkt i et industrisamfund, som vi havde for 30 år siden, og overser serviceerhvervenes bidrag til eksporten. Man bør behandle alle dele af erhvervslivet ens, siger Geert Laier Christensen, analysechef hos Dansk Erhverv til avisen.