Tjek kortet: Så længe lever man i din landsdel
Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik falder kvinders levetid for første gang i 20 år.

Vi lever længere og længere. Det har gjaldt både mænd og kvinder. Men nu er kurven knækket.

Efter at være steget uafbrudt i 21 er der sket noget overraskende med danske kvinders middellevealder i Danmarks Statistiks seneste opgørelse.

Den er nemlig faldet med 0,2 år, så kvinder nu i gennemsnit lever 82,5 år.

Det er dog fortsat betragteligt højere end mændene, der trods en stigning på 0,2 år kun har en middellevealder på 78,6 år.

- Det peger i retning af, at mændenes arbejdsforhold og den måde, de lever på, har betydning for, hvor længe de lever. Og det bliver spændende at se, om mændene i fremtiden vil hale yderligere ind på kvinderne, siger fuldmægtig i Danmarks Statistik Jens Bjerre til Ritzau.

Hvis dødeligheden i 2014/15 ellers holder sig på samme niveau i fremtiden, vil 68 procent af de piger, der bliver født i år, blive 80 år. 31 procent til kunne fejre 90-års fødselsdag, og 3,4 procent af pigerne vil blive 100 år gamle.

Middellevetiden angiver det gennemsnitlige antal år, som en nyfødt vil leve under den forudsætning, at den nuværende aldersbetingede dødshyppighed forbliver konstant.

Det er dog ikke helt realistisk, for dødeligheden har været faldende gennem mange år, og derfor vil de nyfødte formentlig blive ældre, end prognoserne forudser.

Klik også selv på kortet øverst i artiklen for at se, hvor længe mænd og kvinder lever i din landsdel. Tallene er udregnet på grundlag af dødshyppighederne for perioden 2014/2015.

 

/ritzau/